ОСТАННІ НОВИНИ

На Городоцькій облаштовують пам’ятник до 100-річчя ЗУНР: на якому етапі роботи та коли планується встановлення скульптури?

Вероніка Рой

|

У Львові на вул. Городоцькій, 40 тривають роботи з облаштування громадського простору та встановлення скульптурної композиції до 100-річчя ЗУНР. Наразі там відбувається облаштування підпірних плиток, розпочинається мощення плиткою,  а також вже у середу, 24 жовтня, планується монтаж скульптури – лева. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Як розповів заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, в межах декількох днів планують визначитись із датою відкриття пам’ятника.

«Ця локація, де буде розташований пам’ятник до 100-річчя ЗУНР, має два значення: з одного боку, це історичне місце, бо воно розташоване біля казарми Фердинанда, а з іншого боку – це одна з найбільших артерій нашого міста. Сьогодні ми вже на одній із завершальних стадій підготовки громадського простору і встановлення скульптурної композиції, присвяченій ЗУНР», – розповів він.

У свою чергу, начальник управління архітектури та урбаністики Юліан Чаплінський зазначив, що монтаж скульптури планують провести у середу, 24 жовтня.

«Вже завершені усі бетонні роботи, а також скульптурна композиція. Наразі вона ще розміщена в цеху, плановий її монтаж має розпочатися в середу. Хочу нагадати, що об’єкт є зроблений на підставі конкурсу, в якому взяли участь чотири роботи. Найделікатнішою, на нашу думку, була робота скульптура Володимира Цісарика», – зазначив він.

Додамо, що на реалізацію проекту встановлення скульптурної композиції з нагоди 100-річчя ЗУНР з міського бюджету буде виділено 3,5 млн. грн: 2 млн. грн — на виготовлення бронзової скульптурної композиції, 1,5 млн. грн — на реконструкцію площі на вул. Городоцька, 40.

Про те, який вигляд матиме пам’ятник розповів скульптор Володимир Цісарик: «Скульптурна композиція охоплює лева, який був розміщений на гербі ЗУНР. Його орієнтовна – біля 3 метрів. Лев виконаний з бронзи та стоїть на двох великих брилах каменю. Також там є гілка виноградної лози – символ того, що з крапель крові молодих юнаків Листопадового Чину та УГА виросла сучасна Україна».

Нагадаємо, що до відзначення 100-річчя ЗУНР у Львові з’явиться ще один пам’ятник – на вул. Огієнка, 1-3. Його встановленням наразі займається Львівська ОДА.

Додамо, що вже не перша конфліктна ситуація міської та обласної рад щодо спорудження пам’ятників у Львові. На площі перед кінотеатром ім. О. Довженка на Сихові мерія нещодавно вирішила створити громадський простір, переможця на облаштування якого визначили на всеукраїнському архітектурному конкурсі. «За» також виступили активісти, оскільки вважають площу чи не єдиними місцем у районі для проведення масових заходів та відпочинку.

Втім згодом Львівська обласна рада заявила, що на цьому місці має бути монумент Героям Небесної Сотні. Таку ідею міськрада відхилила, назвавши її політичною.

Фото: ЛМР, Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *