ОСТАННІ НОВИНИ

Головний архітектор Львова прокоментував спорудження пам’ятника ЗУНР Львівською ОДА

Вероніка Рой

|

У Львові до 100-річчя створення Західно-Української народної республіки тривають роботи з встановлення двох пам’ятників. Один буде розташований на вулиці Городоцькій, 40, облаштуванням якого займається Львівська міська рада, а другий – на розі вул. Листопадового Чину та Огієнка, його встановлює Львівська ОДА. Відтак сьогодні, 22 жовтня, під час брифінгу головний архітектор Львова Юліан Чаплінський прокоментував спорудження пам’ятника ЗУНР Львівською ОДА.

 

«Насправді я дуже здивований цією позицією, бо як на мене достатньо зробити один правильний пам’ятний знак. Адже дистанція між пам’ятниками становить 400 метрів. Хочу зазначити, що Львівську міську раду не залучили до проведення конкурсу. Я нічого не знаю про цей проект та про авторів. Я отримую інформацію лише із засобів масової інформації. Моя думка як архітектора, не як чиновника, є такою, що це не зовсім коректне втручання в історичне полотно. Тому що баланс, в якому розташована Залізнична лікарня і сад перед ним, були органічною структурою, і не могли бути відрізані по діагоналі», – пояснив він.

Також Юліан Чаплінський зазначив, ще за півроку до того, як Львівська ОДА зголосилася будувати пам’ятник, ухвалою сесії Львівської міської ради було затверджено Програму відзначення 100-ліття Листопадового Чину та утворення ЗУНР. Частиною цієї програми якраз є встановлення скульптурної композиції на вулиці Городоцькій, 40.

«В цій ухвалі був перелік подій і заходів, на які виділялися фінанси депутатами Львівської міської ради. І ці змагання, хто перший, для мене є дивними», – додав головний архітектор Львова.

Нагадаємо, 31 серпня цього року виконавчий комітет міськради Львова затвердив Львівській ОДА містобудівні умови та обмеження на будівництво пам’ятника героям ЗУНР на вул. Огієнка, 1-3.

Додамо, що це вже не перша конфліктна ситуація міської та обласної рад щодо спорудження пам’ятників у Львові. На площі перед кінотеатром ім. О. Довженка на Сихові мерія нещодавно вирішила створити громадський простір, переможця на облаштування якого визначили на всеукраїнському архітектурному конкурсі. «За» також виступили активісти, оскільки вважають площу чи не єдиними місцем у районі для проведення масових заходів та відпочинку.

Втім згодом Львівська обласна рада заявила, що на цьому місці має бути монумент Героям Небесної Сотні. Таку ідею міськрада відхилила, назвавши її політичною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *