ОСТАННІ НОВИНИ

Супрун закликає молодь слухати музику тихіше

Олександр Косик

|

За даними ВООЗ, близько 1,1 мільярда молодих людей (віком від 12 до 35 років) ризикують втратити слух через те, що слухають музику надто голосно. Відтак, в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун дає поради, як вберегти свій слух.

 

“В підвищеній групі ризику появи проблем зі слухом знаходяться й ті люди, які дуже гучно слухають музику в навушниках. Прослуховування вашого улюбленого плейлиста в навушниках на високій гучності може пошкодити слух так само, як звук бензопили чи мотоцикла, наприклад. Адже, шум, який вони створюють, дорівнює близько 100 децибелам. Так само звучать і ваші навушники на максимальній гучності. Всього 30 хвилин часу в такому шумовому просторі можуть завдати безповоротної шкоди слуху”, – йдеться у повідомленні У. Супрун на її сторінці у Facebook.

Вплив гучних звуків протягом тривалого періоду часу викликає втому сенсорних клітин вуха. Як результат — тимчасова втрата здатності чути або такі явища, як дзвін у вухах або ж “приглушений” шум. Слух нормалізується після того, як сенсорні клітини відновлюються. Такі перепади звуків буквально їх “зношують”, тому з часом ймовірність погіршення та навіть втрати слуху кардинально зростає.

Крім того, деякі люди можуть бути більш чутливими до шуму. Генетична схильність, хронічні хвороби (як-от, діабет) та куріння — також є значними факторами ризику, які можуть сприяти проблемам зі слухом.

Що можна зробити, щоби мінімізувати ризики:

  • Не ставте звук на повну. Намагайтесь слухати музику в навушниках на безпечному рівні — не вище 85 децибелів. У більшості пристроїв це близько 75% від максимально можливої гучності.
  • За можливості обирайте якісні шумопоглинаючі навушники. Вони допоможуть ізолювати зовнішній шум та зменшити гучність у ваших навушниках.
  • Якщо відвідуєте гучне місце — періодично робіть паузи та виходьте в більш спокійне місце, щоби відпочити від шуму. Банальна порада, але кілька хвилин на вулиці допоможуть прийти слуху до тями.
  • Також в гучних місцях можна використовувати спеціальні вкладки для вух. В залежності від матеріалу та якості прилягання, вони здатні поглинати шум від 5 до 45 децибелів.
  • Не стійте близько до джерела шуму, наприклад, одразу поруч біля динаміків.
  • Намагайтесь слухати музику в навушниках не більше 1 години на день або ж робіть між цим тривалі перерви.
  • Якщо відчуваєте, що ваш слух погіршився — обов’язково зверніться до лікаря! Та регулярно перевіряйте слух. Ви можете навіть це зробити самостійно! Ось лінк на тест: https://goo.gl/9YtCCj

Бережіть ваш слух, адже його втрата може бути безповоротною!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *