ОСТАННІ НОВИНИ

Як на Львівщині вирощують французькі делікатеси

Андрій Котенський

|

Єдині молюски, які вийшли на сушу і є відомим делікатесом французької кухні, зростають та готуються у Солонці, що під Львовом. Дивовижну ферму, де равлики від кокона ікри набувають товарного вигляду, побачили й журналісти Львівського порталу.

«Західний равлик» – це родинна ферма Ірини та Івана Юськевичів, що з 2017 року активно займаються вирощуванням і розведенням їстівних равликів.

Спершу на їхній фермі зростали українські равлики, яких у природі можна зустріти у наших виноградниках. Та їх витіснили північноафриканські «колеги» Maxima і Muller зі сімейства Helicidae, що зростають у три рази швидше.

«Усе почалося із відпочинку у Греції, де ми потрапили у ресторан відпочинкового комплексу, розрахованого здебільшого на французів та німців. Саме там на вечері ми вперше скуштували равликів. Чоловік спершу не хотів їх їсти, бо ми відверто – не дуже й вміли, а коли спробував добути свого першого равлика із мушлі, то він опинився на моїй вечірній сукні. Саме з цього почалася наша історія знайомства із равликами», – весело згадує Ірина Юськевич.

Равлики зростають у вольєрі, де для них передбачені укриття від сонця і висіяна рослинність. Не розповзатися молюскам допомагає стінка із спеціально обробленою смугою, секрет якої не випускає їх за межі.

Фермерське господарство «Західний Равлик» складається із 4 різних вольєрів, які налічують 1.5 га. У планах господарів розширення до 3-х га, але не більше, бо це не лише затратний бізнес, а й важко фізично та морально, бо равлики потребують щоденного догляду. Відтак подружжя вже забуло, коли мало вихідні.

На зиму чи при транспортуванні равликів за кордон молюсків вводять у анабіоз. Для цього у спеціальних приміщеннях понижується температура, і равлики не гинуть, а впадають у глибокий сон.

За словами Івана Юськевича, попит на равликів в Україні активно зростає.

«Ми не лише вирощуємо равликів для переробки чи приготування: на нашій фермі ми також готуємо маточні стада для майбутніх фермерів, які проходять у нас навчання. Загалом на Львівщині уже зареєстровано 20 ферм равликів. Попит на равликів в Україні активно зростає, проте культура поїдання молюсків ще не настільки розвинена, як у ЄС. Тож увесь надлишок равликів буде експортовано до Франції, Італії, Іспанії та Бельгії», – повідомив він.

Процес розвитку від ікринки до дорослого равлика займає біля 9 місяців.

За словами Ірини Юськевич, сьогодні на гастротур «Західного Равлика» може потрапити будь-хто охочий, але не менше, як у кількості 6-ти осіб і за попередньою реєстрацією. Хоча раніше візитів туристів на фермі лякалися.

«Спершу ми не хотіли візитів туристів на нашу ферму і відверто лякалися ідеї гастротурів, але згодом пересвідчилися у позитивному ефекті нашої відкритості. Сьогодні відвідати ферму можна з середини квітня до кінця вересня. Усі візити здійснюються у вечірні години, бо равлики – нічні «тваринки» і починають вести активний спосіб життя надвечір, коли ми дозуємо їх водою і годуємо. Тепер до нас навідуються у гості навіть школярі та студенти, яким цікаво прослухати пізнавальну інформацію», – повідомила вона.

Особливо такі заходи цікаві дітям, які спостерігають за всім процесом із великим інтересом і полюбляють равлині перегони.

Часто екскурсійні тури закінчуються дегустацією равликів, що дає змогу присутнім відкрити для себе цей надзвичайно корисний в гастрономічному значенні продукт.

Також равликів використовують у косметології, але дехто грішить із культурою їх застосування.

«Равлики – індивідуальні особини, які мають працювати на одному обличчі і не пересаджуватися з одного клієнта іншому. У такому випадку омолоджувальний секрет равликів нівелюється і може нанести шкоду людині», – зауважує Ірина Юськевич.

Цікаво, що, за підрахунками власників ферми, вартість одного молюска оцінена у 17 гривень. Маточне стадо равликів для майбутніх фермерів реалізовується за ціною 10 євро за кілограм. На експорт у ЄС молюски готуються вартістю біля 4 євро за кілограм, а в Україні їхня ціна стартує від 6 євро за кіло.

Їдять равлики спеціально засіяну травичку та сертифікований корм.

Із одного гектара поля равликів можна зібрати 20 тон продукції, але для цього необхідно затратити близько 80 тисяч євро.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *