ОСТАННІ НОВИНИ

Без гарячої води і тепла. Перипетії довкола ТЕЦ Дубневичів, які грозять зривом опалювального сезону в Новому Роздолі і Новояворівську

Соломія Головіна

|

Сьогодні, 19 жовтня, відбулося засідання обласної комісії ТЕБ та НС з приводу проблем із стартом опалювального сезону в Новояворівську та Новому Роздолі. Про повідомляє кореспондент  Львівського порталу.

 

Насамперед директор департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства Львівської ОДА Назарій Романчук нагадав хронологію подій, які можуть призвести до зриву опального сезону в обох містах Львівщини – Новояворівську та Новому Роздолі.

«Ухвалою Солом’янського районного суду міста Києва майно ТзОВ «Енергія-Новояворівськ» та «Енергія-Новий Розділ» передане в управління Національного агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Після цього, АРМА оголосило конкурс на визначення управителя. Нею стала компанія «ГАРАНТ ЕНЕРГО М». На жаль, після цього процедура передачі майна і підготовки підприємств до нормального входження в опалювальний сезон була сповільнена», – сказав він.

Також Назарій Романчук зазначив, що компанія управителя отримала від НКРЕ ліцензію на право здійснення господарської діяльності з теплопостачання. Окрім цього, були затверджені тарифи на виробництво теплової енергії. Як наголосив директор департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства Львівської ОДА, їх не збільшували, а просто перезатвердили.

Він зазначив, що проблема також полягає і в тому, що «ГАРАНТ ЕНЕРГО М» не може зайти на ці підприємства й організувати відновлення їх роботи.

«В Новояворівську у середу відбулася комісія спільно з АРМА. Відтак вони зайшли на підприємство, зараз там проводиться інвентаризація. Сьогодні буде зустріч з працівниками, аби вони поверталися на роботу. Більш проблемна ситуація у Новому Роздолі, де АРМА не змогло зайти на підприємство і жодна робота там не ведеться», – пояснив Назарій Романчук.

Також він нагадав про постанову Кабміну від 10 жовтня 2018 року, яка передбачає «Нафтогазом» укладення угоди на постачання природного газу підприємствами, на які накладено арешт та які передані в управління АРМА.

«Але, на жаль, сьогодні ця угода досі не укладена. Це у свою чергу створює передумови для зриву опалювального сезону у Новояворівську та Новому Роздолі», – сказав Романчук.

Водночас представники ТзОВ «Енергія-Новий Розділ» та «Енергія-Новояворівськ» зазначили, що компанії «ГАРАНТ ЕНЕРГО М» передано лише частину майнового комплексу, і це не дозволить повноцінно запустити систему.

«Агенцією управителю передано лише частину майна, а саме – дві турбіни і декілька підстанцій на території міста, мережі йому не передані. Компанія «ГАРАНТ ЕНЕРГО М» без обладнання, яке є нашому у віданні, не зможе запустити опалювальний сезон», – зазначив директор ТзОВ «Енергія-Новояворівськ» Андрій Гнатуш.

Він наголосив, що вони готові співпрацювати з новим управителем на умовах того, що  ТзОВ «Енергія-Новояворівськ»  виступатиме підрядником та здаватиме в оренду обладнання, теплотраси.

Своєю чергою представник «ГАРАНТ ЕНЕРГО М» поінформував про невтішну ситуацію із набором працівників. Так, у Новояворівську із потрібних 250 працівників є лишень 10.

Відтак голова Львівської ОДА Олег Синютка наголосив на необхідності співпраці між ТзОВ «Енергія-Новий Розділ» та «Енергія-Новояворівськ» і компанії «ГАРАНТ ЕНЕРГО М».

«Для нас нині основне питання  – це життєзабезпечення двох великих тридцятитисячних міст. Я розумію, що без співпраці і без бажання всіх сторін, це зробити буде дуже складно…Компанія «ГАРАНТ ЕНЕРГО М», ТзОВ «Енергія-Новий Розділ» та «Енергія-Новояворівськ» невідкладно спільно мають вжити заходи для відновлення роботи об’єктів теплопостачання шляхом укладення відповідних юридичних домовленостей і забезпечення необхідної кількості працівників для обслуговування», – повідомив він.

За результатами засідання ухвалили рішення департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства невідкладно звернутися до Прем’єр-міністра, спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних злочинів, щодо прийняття відповідних рішень та вжиття необхідних заходів реагування, що дадуть змогу в найкоротші терміни відновити гаряче водопостачання та не допустити зриву опалювального сезону 2018-2019 років у містах Новояворівськ та Новий Розділ.

Окрім того, сьогодні в Новому Роздолі та Новояворівську, відбудуться робочі наради щодо відновлення роботи теплопостачальних підприємств.

Як повідомляла раніше прес-служба НАБУ, 16 січня 2018 року у Львові було затримано чотирьох службовців ТОВ «Енергія-Новояворівськ», ТОВ «Енергія-Новий Розділ» та ТОВ «Енергія» за підозрою у заволодінні понад 300 млн куб. м природного газу НАК «Нафтогаз України» на суму понад 1,4 млрд грн.

Згідно з даними Єдиного державного реєстру юросіб, кінцевими бенефіціарами всіх трьох компаній є нардепи від БПП Ярослав і Богдан Дубневичі.

Суд почав обирати запобіжні заходи затриманим посіпакам Дубневичів за розкрадання 1,4 мільярда.

Також Львівський портал у серпні повідомляв, що Новороздільська та Новояворівська теплоелектроцентралі (ТЕЦ) заарештовані і передані Національному агентству з питань виявлення, розшуку і управління активів, одержаних внаслідок корупційних та інших злочинів (АРМА).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *