ОСТАННІ НОВИНИ

Україна піднялася в рейтингу глобальної конкурентоспроможності

Омелян Шевчук

|

Україна посіла 83 місце зі 140 в рейтингу глобальної конкурентоспроможності економіки, піднявшись на шість сходинок в порівнянні з 2017 роком. Про це йдеться в звіті Global Competitiveness Index, випущеним Всесвітнім економічним форумом спільно з Євразійським інститутом конкурентоспроможності та консалтинговою компанією Strategy Partners, повідомляє НВ.

 

«Україна посіла 83 місце – у неї слабо розвинені інститути, вкрай нестійкі фінансова система і макроекономічні показники», – йдеться в дослідженні.

Згідно з рейтингом, за рівнем державних інститутів України знаходиться на 110 місці, за інфраструктурою – на 57 місці, за рівнем адаптація технологій – 77 місце.

Макроекономічна стабільність України на 131 місці, рівень охорони здоров’я – 94 місце, рівень освіти – 46 місце, ринок товарів – 73 місце.

Ринок праці України оцінений 66 місцем, фінансова система – 117 місце, обсяг ринку – 47 місце, динаміка бізнесу – 86 місце, здатність до інновацій – 58 місце.

Перше місце рейтингу займають США. За ними йдуть Сінгапур, Німеччина, Швейцарія, Японія, Нідерланди, Гонконг, Великобританія, Швеція та Данія.

Польща перебуває на 37 місці, Угорщина – 48, Словаччина – 41, Румунія – 52, Туреччина – 61, Молдова – 88. Росія посіла в рейтингу 43 місце, піднявшись на два рядки порівняно з минулим роком.

Останні місця рейтингу посідають Гаїті, Ємен і Чад.

Для підвищення конкурентоспроможності WEF радить всім країнам будувати економіку, яка менше залежить від зовнішніх і внутрішніх шоків; бути гнучкими на рівні країни, галузей, підприємств і окремих людей; створювати інноваційну екосистему; сповідувати людиноцентричні підходи до економічного розвитку.

Індекс глобальної конкурентоспроможності вимірює готовність країн до четвертої промислової революції. Він має 12 складових. Це якість інститутів, стан інфраструктури, проникнення IT і сучасних комунікацій, макроекономічна стабільність, споживчий ринок, ринок праці, фінансова система, розмір внутрішнього ринку, здоров’я, освіта та навички, динаміка бізнес-розвитку, здатність до інновацій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *