ОСТАННІ НОВИНИ

Житло для солдата: як на Львівщині будують масштабне містечко для більше тисячі військових

Наталя Дуляба

|

У селі Старичі Яворівського району активно зводять військове містечко, у якому житимуть близько тисячі військовослужбовців. Сьогодні, 16 жовтня, Львівський портал побував на місці масштабного будівництва і побачив, де вже зовсім скоро житимуть львівські солдати.

 

Як розповів керівник Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Павло Ткачук, для солдат-контрактників ЗСУ у Старичах спорудять загалом 12 гуртожитків, перші чотири із них – практично завершені. Вже у листопаді сюди заселяться перші військовослужбовці.

«У цих гуртожитках житимуть солдати-контрактники. І неважливо, чи він служить водієм, чи інструктором, чи снайпером. В одну кімнату заселятимуть по 5 осіб. Щодо сержантів, то вони житимуть у кімнаті по 3 осіб. Заступник командира взводу, наприклад, житиме вже один у кімнаті. Самі гуртожитки вже майже готові, залишилось підключити опалення», – пояснив Павло Ткачук.

За його словами, вартість будівництва одного 2-поверхового гуртожитку становить близько 15 млн грн, 4-поверхового гуртожитку – орієнтовно 40 млн грн.

Як зауважив Радник Президента України Юрій Бірюков, до кінця цього року у Старичах планують добудувати і заселити 6 гуртожитків.

«Перші чотири гуртожитки здамо в експлуатацію у листопаді, наступні два – у грудні, ще два, мабуть, перейдуть на наступний рік. Також наступного року у нас заплановане будівництво 4-поверхових будинків із малогабаритними квартирами для сержантів. Загалом по всій державі зараз триває будівництво 184 гуртожитків виключно для солдат контрактної служби. А це – 23 тисячі військових. Станом на зараз по всіх цих гуртожитках пройшли торги, вже визначені переможці. Таким чином найбільшу потребу солдат у житлі ми закриємо», – наголосив Юрій Бірюков.

Водночас Павло Ткачук зауважив, що зараз на будівництві катастрофічно бракує робітників.

«Таке враження, що всі будівельники повиїжджали в Польщу, немає кому будувати містечко. І це при тому, що ми пропонуємо високу зарплату будівельникам – 15-20 тисяч гривень, стільки ж заробляють і за кордоном… Але загалом із роботою сплавляємося, звести перші чотири гуртожитки встигли за кілька місяців. Але якби було більше працівників, то, звісно, що темпи були б швидші», – додав Ткачук.

Військове містечко «Старичі» складатиметься з: 8 двоповерхових гуртожитків (кожен розрахований на 125 осіб); 2 чотириповерхових гуртожитків для сержантського складу (на 53 кімнати); багатоповерхового житлового будинку (на 64 квартири); 2 чотириповерхових гуртожитків (кожен розрахований на 254 людини); чотириповерхової казарми (на 800 ліжкомісць); 3 одноповерхових казарм (на 300 ліжкомісць кожна).

Нагадаємо, сьогодні, 16 жовтня, новозбудовані гуртожитки для військовослужбовців у селі Старичі огляне Президент України  Петро Порошенко.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *