ОСТАННІ НОВИНИ

В Львівській національній опері представлять чергову сенсаційну прем’єру

Соломія Григор'єва

|

У Львівській національній опері в рамках проекту «Український прорив» відбудеться прем’єра, що обіцяє стати хітом цього театрального сезону: балети видатного композитора Ігоря Стравінського «Весна священна» та «Пульчинелла» об’єднають в одну хореографічну виставу.

 

Балети «Весна священна» і «Пульчинелла» бачили багато оперних сцен світу як дві окремі одна від одної постановки. І лише у Львівській національній опері ці одноактні балети Ігоря Стравінського побачать світло ламп як дві дії одного яскравого спектаклю. Генеральний директор-художній керівник Львівського оперного театру Василь Вовкун зазначив, що давно думав над традиційним поєднанням балетів Стравінського «Жар-птиця» і «Весна священна», але всесвітньо відомий хореограф Марчелло Алджері надихнув його піти інших шляхом.

«Ігор Стравінський вперше на сцені Львівського національної опери. Вперше об’єднуються два твори, які в культурній практиці світу навіть не стояли поруч, адже ми поєднали здавалося б непоєднувані твори «Пульчинелла» і «Весна священна». Також вперше італійськи хореограф ставить балет у Львівській опері. Вперше американський диригент українського походження Теодор Кучар буде за пультом у нашому театрі. Вперше Василь Вовкун є режисером в серйозному балеті. І я думаю, що вперше в Україні ми побачимо нову стилістику постановки: перехід від неокласики до модерну», – розповів сьогодні, 16 жовтня, під час брифінгу Василь Вовкун.

Такі різні за музичним стилем балети стали частинами одного дійства під назвою «Правда під маскою».

«Ці два балети Стравінського, які ми об’єднали в одне ціле – не так хореографічна вистава, як театральна. За допомогою режисури Василя Вовкуна, мені вдалося об’єднати два зовсім різних балети: «Пульчинелла», де мова йде про маску, про несправжні почуття, і «Весна священна», де є справжня, реальна людина, яка знімає цю маску. Зв’язуючим елементом між цими постановками є маска. Цієї постановкою ми хочемо донести, що зараз в світі є велика проблема в тому, що ми не є справжні і потребою світу є зняти з себе ці маски», – розповів хореограф, балетмейстер Марчелло Алджері.

Глядачів прем’єри дивуватимуть не лише модерною пластикою балету від італійського хореографа, а й досконалим виконанням музичних творів Стравінського під орудою відомого американського диригента українського походження Теодора Кучара.

«Твір «Весна священна» – це легендарний твір в історії симфонічної музики. Він змінив цілу історію не лише музики, а й театру, балету. Чудово мати таку можливість попрацювати з оркестром, який ніколи не стикався з такими труднощами виконання.

Наша колаборація з балетом, наша робота та художна концепція – це для мене один з найважливіших професійних моментів в житті. Я дуже вдячний за цю можливість, думаю, як і кожен музикант в оркестрі. Ми разом виросли за ці чотири тижні підготовки до вистави, тому це буде мати й великий вплив на майбутнє цього театру», – запевняє диригент.

Головними зірками балетної постановки є солісти балету Львівської національної опери Сергій Качура та Ярина Котис.

«Коли людина вчиться, вона завжди смішна. Тому в цей період дуже важливою є підтримка від постановника, хореографа. Дякую Марчелло за таку можливість навчитися чомусь новому. В мене є великий досвід виступів у різних амплуа, проте це щось зовсім нове, тут треба переносити багато філософських, відносних речей. Це дуже важко передати рухом» – розповів Сергій Качура.

Не менш вражаючими будуть і сценічні декорації: велике дзеркало по діагоналі множитиме постаті танцівників, підкреслюючи їхні рухи у перспективі. Куліси будуть сформовані з кривих дзеркал і порізані таким чином, що постаті артистів, які є в центрі уваги, отримують рефлекси світла і тіні. По боках сцени: два уламки скелі, які у фіналі  з’єднуються, аби створити образ Матері Землі, – вільної і чистої. Зверху: проекція глобуса в русі.

Стати свідком унікальної прем’єри – постановки балетів  Ігоря Стравінського можна буде 17, 19, 21 та 24 жовтня о 18:00 на сцені Львівської національної опери. Придбати квитки на подію можна тут.

Нагадаємо, проект «Правда під маскою» – це вже третя прем’єра в рамках проекту «Український прорив» генерального директора-художнього керівника Львівської національної опери Василя Вовкуна. Зокрема, в рамках проекту з величезним успіхом пройшли вистави легендарної «Коли цвіте папороть» та оновленої «Дон Жуан».

Фото: Руслан Литвин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *