ОСТАННІ НОВИНИ

«Нафтогаз» забезпечить конфісковані у Дубневичів ТЕЦ газом

Лаврентій Дубич

|

Кабінет міністрів зобов’яже НАК «Нафтогаз України» постачати природній газ на конфісковані у народних депутатів від БПП братів Дубневичів енергоактиви. Відповідний проект постанови є у розпорядженні ЕП.

 

Проектом постанови пропонується покласти спеціальний обов’язок на НАК «Нафтогаз України» з постачання природного газу Новороздольській та Новояворівській теплоелектроцентралям.

У пояснювальній записці до постанови таке рішення пояснюється необхідністю «належного забезпечення роботи об’єктів генерації теплової енергії, майно яких арештоване у кримінальному провадженні та передано в управління Агентству з розшуку та менеджменту активів».

Новороздольська та Новояворівська ТЕЦ є виробниками теплової та електричної енергії, в тому числі для потреб населення Львівської області.

«Блокування їх роботи напередодні початку опалювального сезону може спричинити надзвичайну ситуацію та збурити народні протести», – йдеться у записці, автором якої є голова Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, Антон Янчук.

За даними ЗМІ, у вересні АРМА підписало договори на управління майновими комплексами Новороздільської та Новояворівської ТЕЦ з компанією «Гарант Енерго». За умовами договору, за свої послуги компанія буде отримувати щоквартально 30% від прибутку.

Власники «Гарант Енерго» – Володимир Купчак та Віталій Ушинський. Купчак довгий час працював в компанії Ukrlandfarming Олега Бахматюка. Ушинський значився позаштатним радником міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака.

Раніше ТЕЦ братів Дубневичів перейшли під тимчасове управління держави.

Як повідомлялося раніше, НАБУ затримало у Львові чотирьох посадових осіб ТОВ «Енергія-Новий Розділ», ТОВ «Енергія-Новояворівськ» та ТОВ «Енергія» за підозрою в заволодінні понад 300 млн куб м природного газу НАК «Нафтогаз України» на суму понад 1,4 млрд грн.

Кінцевими бенефіціарами всіх трьох компаній є народні депутати від БПП брати Ярослав і Богдан Дубневичі.

Підприємства-власники Новояворівської і Новороздільської ТЕЦ в 2013-2015 роках купували природний газ у НАК «Нафтогаз України» для виробництва теплової енергії населенню. Для такої категорії споживачів «Нафтогаз» продає газ дешевше, ніж для комерційних споживачів.

Однак підприємства купили понад 300 млн куб. м газу за пільговою ціною, не плануючи використовувати його для потреб населення, вважають слідчі.

НКРЕКП підтвердила, що «Енергія-Новоярівськ» використала не за призначенням 28,6 млн куб м природного газу в 2014 році і 47,3 млн куб м в – 2015 році. А «Енергія-Новий Розділ» – 52,3 млн куб м в 2014 році і 53,9 млн куб м у 2015 році.

Як повідомляв Львівський портал, одна з ТЕЦ Дубневичів залишилась під арештом по справі НАБУ.

Нагадаємо також, що у серпні цього року Новороздільненську та Новояворівську теплоелектроцентралі (ТЕЦ), які належать компаніям нардепів Ярослава і Богдана Дубневичівзаарештували за підозрою у незаконному заволодінні понад 300 млн кубометрів газу.

У вересні цього року Агентство з повернення активів та управління арештованим майном (АРМА) обрало цим двом ТЕЦ нового управителя майна – компанію ПП «Гарант Енерго М». 9 жовтня НКРЕКП надала ліцензію новому управителю. Втім дотепер робота електроцентралей залишається заблокованою.

За інформацією «Центру протидії корупції», обраний АРМА новий управитель ТЕЦ досі не підписав контракт на постачання газу на ТЕЦ. Контракт не підписує «Нафтогаз», який поставив умову новому управителю, – визнати борги Дубневичів і взяти їх на себе. Поки ця ситуація за дорученням прем’єр-міністра врегульовується на рівні постанови уряду, адвокати Дубневичів намагаються оскаржити арешт та повернути собі контроль за ТЕЦ.

Додамо також, що ПП «Гарант Енерго М»  належить юристу Віталію Ушинському та екс-нардепу Володимиру Купчаку (обрався від «Батьківщини»).

Як повідомляв Львівський портал, мешканці Нового Роздолу і Новояворівська зі серпня не отримують гарячу воду. І тепер постало питання про зрив опалювального сезону у цих містах.

Восени 2016 року декларації Богдана та Ярослава Дубневичів викликали фурор у ЗМІ та серед експертів, оскільки в них були перераховані значні суми готівкових коштів і величезна кількість зареєстрованого них і членів їх сімей нерухомого майна.

Зокрема, брати Дубневичи виявилися лідерами серед українських політиків за кількістю задекларованих готівкових коштів. Богдан Дубневич задекларував 11,5 млн дол., його дружина Тетяна має 137,1 мільйонів гривень.

Ярослав Дубневич зберігає готівкою 8 мільйонів 230 тисяч доларів США, 2 млн 780 тисяч євро та 5 мільйонів гривень готівкових коштів.

Окрім цього, як повідомляв Львівський портал, нардепи зі Львівщини Богдан і Ярослав Дубневичі причетні до схем розкрадання коштів Укрзалізниці.

За підсумками 2016 року орієнтовна вартість закупівель ПАТ «Укрзалізниця» в компаній Ярослава та Боглана Дубневичів складала близько мільярда гривень. Згодом повідомлялося, що зловживаннями Дубневичів в «Укрзалізниці» займеться НАБУ.

Після цього НАБУ дали доступ до документів залізниці для розслідування змови з Дубневичами. Відбулися обшуки у офісі Дубневичів у Львові. Зокрема стало відомо, що мова про корпорацію КРТ, яка співпрацювала з фірмою, що ухилялась від сплати податків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *