ОСТАННІ НОВИНИ

Будувати візит-центр у Шевченківському гаю буде фірма, яка фігурує у криміналі

Наталя Дуляба

|

Музей народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького у Львові, більш відомий як Шевченківський гай, 9 жовтня підписав договір із ТзОВ «Будкомінвестиція» щодо будівництва інформаційно-освітнього центру. Вартість всіх робіт становить 28,2 млн грн. Про це Львівському порталу стало відомо зі сайту публічних закупівель Prozorro.

 

Загалом у тендері щодо будівництва інформаційно-освітнього центру на території Шевченківського гаю участь взяли три компанії: ТОВ «Будівельна компанія «Прогрестехбуд», ТОВ «Грантзахд» і ТзОВ «Будкомінвестиція». Під час торгів жодна з них не знижувала своїх пропозицій, однак запропонована вартість робіт ТзОВ «Будкомінвестиція» була нижчою від конкурентів.

Завершити будівництво інформаційно-освітнього центру ТзОВ «Будкомінвестиція» має до 31 грудня 2019 року. За ці роботи фірма отримає 926 тисяч грн прибутку, тоді як на зарплати працівникам скерує 1,7 млн грн.

Зазначимо, що майбутній центр буде розташований при вході у Шевченківський гай і складатиметься із двох зон: освітньої та інформаційної. У першій планують облаштувати виставкову залу, конференц-зал і кафе, а в інформаційній зоні знаходитимуться каси, банкомати, туалети тощо.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ТзОВ «Будкомінвестиція» заснували у 2014 році. Його власником є Андрій Кучма, а керівником – Іван Задорожний.

Також Андрій Кучма володіє ТзОВ «Данмаргруп», яке займається оптовою торгівлею деревиною і будматеріалами, та будівельною компанією «Данмарбуд».

Водночас ТзОВ «Будкомінвестиція» та інші дві фірми Андрія Кучми фігурують у кримінальному провадженні, відкритому за ч.3 ст.191, ч.3 ст.426-1 КК України. Як вказано в ухвалі Шевченківського районного суду м. Львова від 6 серпня 2018 року, ТзОВ «Будкомінвестиція», ТзОВ «Данмаргруп», ПП «Данмарбуд» та ряд інших компаній підозрюють у причетності до розкрадання державних коштів, виділених на капремонт казарм і реконструкцію котельні у військових частинах Тернополя та Теребовлі.

В документі також зазначено, що посадові особи Західного територіального квартирно-експлуатаційного управління вступили у злочинну змову з підрядною організацією, ТОВ «Ферозіт», і безпідставно завищили вартість робіт, закупівельних цін на будматеріали. Отримані кошти перераховували на рахунки фіктивних підприємств, а також на рахунки компаній Андрія Кучми: ТзОВ «Будкомінвестиція», ТзОВ «Данмаргруп», ПП «Данмарбуд».

Сам Андрій Кучма у 2014 році балотувався до Верховної Ради від Радикальної партії Олега Ляшка. Ще через рік − до Львівської обласної ради від партії «Народний контроль». Проте депутатом так і не став.

Основний вид діяльності ТзОВ «Будкомінвестиція» вказаний як надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Водночас у березні цього року компанія отримала ліцензію на господарську діяльність, пов’язану зі створенням об’єктів архітектури. Розмір її статутного капіталу становить 1 000 гривень.

Нагадаємо, будівництво візит-центру у Шевченківському гаю мали розпочати ще торік, однак тендери не відбувались через недоліки у документах компаній-учасників. Цього року розробники проекту перейменували візит-центр на інформаційно-освітній центр.

Намір збудувати візит-центр (інформаційно-освітній центр) на території Музею народної архітектури та побуту  вул. Чернеча Гора, 1 (народна назва – «Шевченківський гай») викликав у Львові широкий резонанс. Через намір зводити візит-центр в «Шевченківському гаю» поліція відкривала кримінальне провадження.

Старт будівництву на території Шевченківського гаю міська рада Львова дала 10 серпня цього року. Також нещодавно біля Шевченківського гаю розпочали облаштовувати автостоянку на 49 місць.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *