ОСТАННІ НОВИНИ

Половина усіх психічних захворювань починається до 14 років, - ВООЗ

Юлія Шпак

|

Близько 50% усіх психічних захворювань починають розвиватися у віці до 14 років, а депресія є однією з основних хвороб серед підлітків. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Всесвітню організацію охорони здоров’я (ВООЗ).

 

«У підлітковому віці і в ранні роки зрілості відбувається багато життєвих змін, таких як зміна шкіл, розлучення з рідним домом, вступ до університету і влаштування на нову роботу. Для багатьох це дуже цікавий час, але це також час стресів і тривог. В деяких випадках такі переживання не розпізнані і залишені без уваги, можуть призводити до розвитку психічних захворювань», – зазначають міжнародні експерти.

Вони підкреслюють, що також онлайнові технології можуть створювати додаткове навантаження для психічного здоров’я через використання віртуальних мереж у будь-який час дня й ночі.

«Половина усіх психічних захворювань починається у віці до 14 років, але у багатьох випадках захворювання не виявляються і не лікуються. Депресія є третьою у структурі захворюваності підлітків. Також суїцид є другою за значущістю причиною смерті серед людей у віці 15-29 років. Шкідливе вживання алкоголю і заборонених наркотичних засобів серед підлітків становить велику проблему у багатьох країнах і може сприяти ризикованим формам поведінки, таким як небезпечний секс, небезпечне водіння і розлади харчової поведінки», – зазначають у ВООЗ.

Експерти підкреслюють, що необхідно формувати з самого раннього віку психічну стійкість з метою запобігання психічним розладам і захворюванням серед підлітків і молодих людей.

«Профілактика починається зі знання і розуміння ранніх ознак і симптомів психічних захворювань. Батьки та вчителі можуть сприяти формуванню у дітей і підлітків життєвих навичок, необхідних для подолання повсякденних труднощів вдома й у школі. У школах і на інших рівнях співтовариств може бути забезпечено психологічну підтримку», – поснюють у ВООЗ.

Нагадаємо, повідомлялося, що у Львівській області на обліку перебуває 62607 пацієнтів з психічними захворюваннями, зокрема, 13374 дітей та 49233 дорослих.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *