ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові сотні членів профспілок області вийшли на мітинг, вимагаючи підняття заробітної плати

Вероніка Рой

|

Сьогодні, 9 жовтня, у Львові на площі перед пам’ятником Іванові Франкові кілька сотень представників профспілок області вийшли на акцію протесту. Під час заходу мітингувальники звернулись до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з вимогою підняти заробітну плату, не допустити підвищення цін на природний газ, а також тарифів на електроенергію та житлово-комунальні послуги для населення. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Серед членів профспілок Львівщини, які прийшли на акцію протесту, –  освітяни, студенти, медики, енергетики, шахтарі, представники культури, машинобудування, сільського господарства та інші.

Як розповів голова об’єднання профспілок Львівщини Роман Дацько, сьогодні така акція відбувається по всій Україні.

«Сьогодні сюди на мітинг приїхали профспілкові організації і члени профспілок із усієї області. Основна вимога – припинити знущатися над народом. Ми даємо конкретні пропозиції щодо встановлення мінімального прожиткового рівня, щодо встановлення мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії, щодо припинення підняття ціни на газ», – пояснив він.

У свою чергу, голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки Марія Яцейко  зазначила, що у Львівській області до завершення календарного року бракує понад 150 млн гривень на виплату заробітної плати освітянам, які працюють у школах.

«В нашій галузі налічується понад 110 тисяч спілчан, а освітян та студентства – ще більше. І на сьогодні освітяни вийшли з єдиними вимогами – щоб студенту, вчителю, вихователю, викладачу та професору жилося краще. Ось до прикладу, викладачам ВНЗ, науково-педагогічним працівникам обіцяли з 1 вересня на 10% підвищити заробітню плату, але зараз маємо відповідь Мінфіну, що таке підвищення не на часі, бо бракує коштів. Ми переглянули проект бюджету на 2019 рік, то там цифри на освітню галузь не більші від тих, що є зараз. Тому таке тотальне недофінансування вивело сьогодні сюди на площу. Також ми просимо відновити на 2019 рік фінансування І та ІІ рівня акредитації навчальні заклади, оскільки їх зараз ніхто не фінансує», – додала вона.

Серед вимог, які висунули мітингувальники під час акції протесту  до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України:

  • встановити з 1 січня 2019 року мінімальний рівень оплати праці не нижче 7700 гривень, відповідно до норм вітчизняного законодавства та міжнародних конвенцій;
  • не допустити підвищення цін на природний газ, а також тарифів на електроенергію та житло-комунальні послуги для населення;
  • забезпечити в Державному бюджеті України на 2019 рік належні видатки на освіту, охорону здоров’я, соціальний захист, розвиток галузей економіки та надати субвенцію закладам культури;
  • продовжити фінансування державних вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації з державного бюджету.
  • зупинити державне рейдерство майна профспілок та наступу на їх права;

Голова об’єднання профспілок Львівщини додав, що представники профспілок 17 жовтня пікетуватимуть  Кабінет Міністрів України та Верховну Раду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *