ОСТАННІ НОВИНИ

Розпочався Синод, на якому можуть вирішити питання томосу

Андрій Котенський

|

У Стамбулі розпочалося засідання Синоду Константинопольського патріархату, на якому можуть затвердити томос щодо автокефалії української православної церкви. Засідання Синоду триватиме з 9 по 11 жовтня. Воно проходитиме за зачиненими дверима, а його порядок денний офіційно не повідомляється.

 

За даними ВВС News Україна, на цьому засіданні, швидше за все, розглядатимуть українське питання.

У прес-службі Константинопольського патріархату у розмові з ВВС News Україна не змогли підтвердити чи спростувати інформацію про можливе затвердження Томосу щодо автокефалії під час засідання Синоду.

Синод відбуватиметься за зачиненими дверима, а його порядок денний офіційно не повідомляється.

Вирішальний Синод?

Наразі єдина офіційна інформація від Константинопольського патріархату – засідання Синоду розпочинається о 10.00 за київським часом 9 жовтня.

Низка джерел ВВС News Україна, ознайомлених з процесом надання Томосу, вказують, що, швидше за все, під час засідання Синоду схвалять певне рішення з українського питання.

Проте достеменно невідомо, яким саме воно буде.

З боку представників Константинополя останніми днями звучала інформація, що надання автокефалії перебуває на “фінішній прямій”.

Один з варіантів – вже наприкінці Синоду проголосують та підпишуть надання Томосу про автокефалію.

Інший варіант – Томос будуть обговорювати, але остаточно не затвердять, припускають українські експерти

Крім того, Синод Константинопольського патріархату може обговорити зняття анафеми (відлучення від церкви) з нинішнього керівника УПЦ Київського патріархату Філарета.

Його називають одним з найімовірніших претендентів на пост глави майбутньої помісної української церкви.

Проте на заваді цьому може стати накладена на нього ще в 1997 році з боку РПЦ анафема.

Влада України, а також представники різних православних церков України, звернулись до Вселенського патріарха про надання автокефалії ще у квітні.

Зараз в Україні існує тільки одна канонічна і визнана іншими церквами світу структура – УПЦ Московського патріархату.

УПЦ Київського патріархату та Українська автокефальна церква наразі світовим православ’ям невизнані.

Ці дві церкви, а також частина єпископів УПЦ МП, звернулись до патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію.

Це викликало різку негативну реакцію РПЦ, голова якої Кирило 31 серпня зустрівся з Вселенським патріархом та намагався переконати відкласти українське питання.

Проте вже на початку вересня відбувся Синакс (зібрання архієреїв) Вселенського патріархату, на якому була теоретично обґрунтована можливість надання українській церкві автокефалії.

Російська ж церква вигадала собі, що Константинополь не має права це робити.

Вже у вересні Вселенський патріарх призначив двох екзархів до України, які займаються перемовинами щодо створення в Україні автокефальної церкви та проведенням об’єднавчого собору.

Саме на цьому соборі, який відбудеться після рішення Константинополя щодо надання автокефалії, мають обрати главу нової церкви, який і отримає Томос від Вселенського патріарха.

Останні події та призначення екзархів Вселенського патріарха в Україні призвели до того, що РПЦ частково припинила церковне спілкування з Константинополем.

В РПЦ вважають, що Константинополь посягає на їхню канонічну територію та наполягають, що Вселенський патріарх не має права надавати автокефалію українській церкві.

Водночас Московській церкві нагадали, що вона сама отримала автокефалію у Константинополя, а Вселенський Патріарх Варфоломій заявив, що Константинополь ніколи не визнавав церковної влади Москви над Україною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *