ОСТАННІ НОВИНИ

Жінок Львівщини закликають проходити профілактичні обстеження на вияв раку

Юлія Шпак

|

Вчора, 3 жовтня, на Львівщині розпочалася акція «Дні профілактики патології шийки матки і грудної залози у жінок», яка триватиме до 19 жовтня. Про це Львівському порталу повідомили у департаменті охорони здоров’я Львівської ОДА.

 

«Рак грудної залози найбільш розповсюджений вид раку у жінок. Нажаль, найчастіше він зустрічається у молодих жінок від 45 років з піком захворювання у 55-65рр. Щороку помирає від цього раку майже 6 тис жінок в Україні. Дуже багато жінок виявляють рак вже на пізніх стадіях і в результаті знижується ефективність лікування та одужання. Завдяки широкому впровадженню мамографічних обстежень рівень ранньої діагностики значно покращився», – зазначив заступник генерального директора з лікувальної частини Львівського онкологічний регіонального лікувально-діагностичного центру Орест Тріль.

За словами головного експерта департаменту охорони здоров’я з онкогінекології Світлани Струк, найбільшим фактором ризику є наявність вірусу папіломи людину, для раку шийки матки найбільш агресивний 16-18 тип. Також до факторів ризику належать куріння, вживання імунодепресантів, стан імунної системи.

«За минулий рік на облік з патологією шийки матки стала 261 жінка, наймолодша пацієнтка віком 24 роки, найстарша – 86 років. Хоч би раз на рік (або три роки) кожна жінка має бути оглянута лікарем-гінекологом жіночої консультації, що допоможе уберегти себе від раку, виявити і розпізнати перші симптоми», розповіла Світлана Струк.

Детальніше про профілактику  раку у жінок можна прочитати у матеріалі Львівського порталу: «Рак не вирок, якщо…».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *