ОСТАННІ НОВИНИ

Верховна Рада завтра розгляне у першому читанні мовні законопроекти

Соломія Головіна

|

Верховна Рада під час пленарного засідання завтра, 4 жовтня, розгляне у першому читанні чотири законопроекти про мову. Відповідне питання внесене у порядок денний, передає Львівський портал.

 

Нагадаємо, що донедавна в Україні діяв скандальний «мовний закон КоКі», який у 2012 ініціювали тогочасні депутати-регіонали Сергій Ківалов та Вадим Колесніченко. При позірному незмінному визнанні української мови як державної, цей закон фактично передбачав можливість офіційної двомовності в регіонах, де 10% населення є носіями цієї мови. Лише вкінці лютого цього року Конституційний суд України визнав цей ганебний документ неконституційним.

Відповідно зараз мовне питання в Україні висить у повітрі і ніяк не врегульоване. Крапки над «і» розставить прийняття нового мовного закону. Зараз у Верховній Раді зареєстровано чотири законопроекти: №5556, № 5669, № 5670,  №5670-д.

Також зауважимо, що відомі українські письменники, митці та громадські діячі закликали нардепів підтримати законопроект про мови  №5556. Документ підписали 149 осіб, серед них: Іван Дзюба, Олександр Афонін, Іван Вакарчук, Ігор Калинець, Ольга Сумська, Наталя Сумська, Степан Хмара, Ігор Юхновський, Володимир Яворівський.

Детальніше про всі чотири мовні законопроекти читайте у матеріалі Львівського порталу «Мовна шахівниця».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *