ОСТАННІ НОВИНИ

Рак не вирок, якщо…

Соломія ГРИГОР'ЄВА

|

Чи знали ви, що рак грудей – найпоширеніший вид раку в усьому світі? Щодня сотні жінок дізнається про свій діагноз, але через пізнє виявлення раку мало кому вдається вилікуватись…

Вищезазначене стало причиною того, що Львівщина взяла участь у проекті «Поліпшення здоров’я на службі у людей» від Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку, та у червні 2015 року розпочала 3-річну співпрацю. Свій курс Львівська ОДА взяла на онкопревенцію та впровадження ефективних протипухлинних технологій. Консультант з управління субпроектом на Львівщині Христина Пак розповідає, що лише у нашій області взялись за онкологію, а сім інших областей України боротимуться із серцево-судинними захворюваннями.

«Проект розпочався у 2015 році, хоча підготовка до нього тривала кілька років. Світовий банк працював з кількома областями та вирішував, які проекти будуть впроваджуватися. Відтак Львівська область отримала унікальний проект, тому що він єдиний стосувався онкологічних захворювань. Його мета – зменшення смертності жіночого населення від раку шийки матки і раку молочної залози. Інші 7 областей займаються боротьбою із серцево-судинними захворюваннями.

В рамках проекту було виділено 10 млн 150 тисяч доларів США, які в основному були направлені на закупівлю медичного обладнання  (близько 90% коштів). Частина коштів була скерована на запровадження електронної медичної карти для того, щоб виявити та запросити на обстеження тих здорових жінок, які давно не відвідували гінеколога чи мамолога за потребою. Ще частина – на навчання лікарів», – сказала Христина Пак.

Найбільшою проблемою області було те, що Львівщина майже не мала обладнання, де жінки могли б проходити щорічне обстеження. Звісно, мало хто з жінок пам’ятає про профілактичний візит до мамолога чи гінеколога, але гірше те, що навіть наявність бажання перевіритись закінчувалась безуспішно.

«Основне досягнення проекту – це закупівля мамографічних апаратів, адже це найосновніше обладнання. В Україні немає жодної області, жодного міста, що би повністю покривали кількість жіночого населення віком від 45 до 65 років необхідною кількістю мамографів. До цього часу у Львові ми мали кілька мамографів у приватних установах та один в онкоцентрі, куди здорові жінки не хочуть їхати, бо це лячно. Ще один був у поліклініці на Сихові, але він має суттєві обмеження щодо розміру грудної залози. Зараз на Львівщині ми маємо десяток якісних цифрових мамографічних апаратів», – зазначає консультант субпроекту.

В рамках проекту обладнанням було забезпечено 6 міжрайонних скринінгових центрів. Це не нові медичні установи, а добре відомі нам поліклініки та лікарні у Дрогобичі, Самборі, Стрию, Червонограді та у Львові (міський і обласний центри).

Що там доступне? Гінекологічний огляд з усім необхідним – оглядовий набір та цитологічна щіточка, кольпоскопія, ультразвукове дослідження перш за все грудних залоз жінок від 18 до 45 років (проте за скеруванням лікаря вам не повинні відмовити у обстеженні інших внутрішніх органів), мамографія грудних залоз (45 років і старше). Тобто всі ті обстеження, які достатньо пройти здоровій жінці профілактично, щоб попередити рак грудної залози та шийки матки.

Статистичні дані по Львівській області:

  • Скринінг (профілактичне обстеження) на рак грудної залози (мамографічний):

2015 рік – 25 299 мамографій (6 325 жінок)

2016 рік – 30 622 мамографій  (7 656 жінок)

2017 рік – 48 198 мамографій  (12 050 жінок)

  • Скринінг на рак шийки матки (цитологічний):

2015 рік – 684 538 цитологій

2016 рік – 804 165 цитологій

2017 рік – 784 341 цитологій

Для впровадження систематичного скринінгу, нагадування жінкам про наступний візит до лікаря була створена медична інформаційна система – електронний реєстр жіночого населення Львівщини. Для цього 197 амбулаторій підключені до мережі інтернет, комп’ютеризовано 155 робочих місць в жіночих консультаціях області та 286 у сімейних амбулаторіях та лікарнях.

«Електронний реєстр жіночого населення, який ми запустили, зараз досить успішно працює. На щастя обласна адміністрація у рамках доспівфінансування цього проекту закупила комп’ютери, тому зараз кожна амбулаторія, жіноча консультація отримала його та безкоштовне програмне забезпечення. Звісно, це не покриває всю потребу, бо гінекологів на Львівщині близько тисячі, але для початку цього достатньо. Із запровадженням МОЗ обов’язкових електронних декларацій з сімейними лікарями, нам стало простіше, адже наш реєстр автоматично синхронізується із декларацією та поповнюється.

Цей реєстр є важливим тим, що до нього вносяться абсолютно всі дані про обстеження жінки. Будь-який мамографічний знімок з початку встановлення обладнання є в системі, в архіві, і при кожному наступному обстеженні лікар може зробити порівняння з попереднім. Тому я постійно закликаю лікарів не забувати вести цю електронну документацію, бо це надзвичайно важливо, адже вона не лише допомагає їм у роботі, а й показує найправдивішу статистику і результати нашої роботи», – пояснює Христина Пак.

За час реалізації субпроекту пройшли навчання 433 фахівці: онкохірурги, онкогінекологи, радіологи, гінекологи, цитологи, лікарі УЗД, управлінці галузі охорони здоров’я.

Частина коштів була виділена на навчання лікарів, яке було дуже різноплановим: конгрес у Відні, цільові навчання львівських медиків у Міжнародному інституті раку у Франції, освітні поїздки до Польщі, Німеччини, Чехії, а також проводились лекції, конференції та зустрічі на території Львівщини. Також у рамках проекту був запущений проект обласного департаменту «Школа успішного медичного менеджера». А ще ми провели чимало так званих Шкіл здоров’я для мешканців області, де провідні спеціалісти розповідали простим людям про різні захворювання, вакцинацію, тощо. Раніше таких масштабних навчань ні для лікарів, ні для мешканців не проводилося», – додає консультант субпроекту.

Чому про це так багато говорять і стільки грошей вкладають? Та тому, що статистика смертності від цих двох видів раку серед жінок просто вражає!

«Статистика у Львівській області була і, на жаль, досі залишається вражаючою. Можна сказати, що у нас щодня помирає одна жінка від раку грудної залози, і що три дні – від раку шийки матки. Це дуже страшний показник. Вчасна діагностика має змінити цю ситуацію, адже дозволяє виявити пухлину, коли вона ще у зародковому стані. При ранньому виявленні, лікування є недорогим, швидким і виживаність змінюється з 5% до 95%», – наголошує Х. Пак.

Консультант пояснює, що результати цього субпроекту неможливо побачити просто зараз, адже обладнання хоч і є, але далеко не всіх жінок області вже вдалось перевірити. А в ідеалі треба не просто оглянути всіх, а зробити так, щоб обстеження жінок не було одноразовою акцією, а систематичною «звичкою».

«Однозначно, що одразу результатів проекту не буде видно. За рік ми обстежуємо близько 30 тисяч жінок Львівської області, проте кількість осіб, яких потрібно обстежити, є у кілька разів більшою. Самі жінки не дуже проявляють ініціативу, щоб піти на обстеження. Поки ми не обстежимо всіх жінок, ми не можемо говорити про дуже добрі результати. Але покращення однозначно буде, бо зараз жінки вже мають куди безкоштовно звертатися. Обласний департамент охорони здоров’я зобов’язаний звітуватись про результати проекту ще до 2020 року, тому ми розраховуємо, що з кожним наступним роком показними будуть покращуватись», – говорить вона.

Хоча формально проект вже завершено, але головне ще попереду: зберегти життя і здоров’я жінок.

«Технічно всі закупівлі проведено, всі навчання, промоційні акції відбулися, але це не завершення роботи. Суть проекту – запровадження скринінгу жінок, обстеження всього жіночого населення Львівської області. Робота над цим, можна сказати, лише розпочалася. Лише зараз департамент охорони здоров’я має всі ресурси для того, щоб на повну силу впровадити скринінг жінок. Це і є основне продовження нашого субпроекту», – додає консультант.

Зараз більшим попитом користується мамографічне обстеження: запис на 3-4 місяці у Львові, 1-2 місяці у районних центрах.

«В кількох скринінгових центрах проводять електронний запис на обстеження. І по цьому запису ми спостерігаємо, що у Львові більший наплив жінок, ніж в обласних центрах. До прикладу, у скринінговому центрі на Виговського запис на обстеження є на півроку наперед. Тут активність жінок дуже висока. Натомість скринінгові центри у районах записують в межах тижня, адже не мають такого напливу бажаючих», – пояснює Христина Пак.

Найважливіше – плануйте візити до лікаря кожного року та не давайте шансу раку зруйнувати ваше життя.

Фото: Львівський портал, та соцмережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *