ОСТАННІ НОВИНИ

Хто з львівських нардепів найкраще голосує за реформи у Верховній Раді, - дослідження

Лаврентій Дубич

|

Народні депутати від Львівщини Микола Величкович та Ігор Васюник – серед лідерів рейтингу парламентарів-реформаторів 8-ї сесії Верховної Ради України. Такими є дані дослідження аналітичного порталу VoxUkraine: з якою ефективністю працювали народні депутати України над реформаторськими законами протягом восьмої сесії. Інструментом, який використовувався для дослідження, став Індекс підтримки реформ, яким аналітики послуговуються не вперше.

 

«Якщо депутат приходить у Верховну Раду, реєструється в системі «Рада» і навіть сидить у своєму кріслі, це зовсім не означає, що він працює та бере участь у голосуваннях. Як показує статистика голосувань, далеко не всі зареєстровані депутати натискають кнопки «За», «Проти» чи «Утримався». Відповідно, статистика участі в голосуваннях може більш красномовно описати реальну роботу депутата», – наголошується у дослідженні.

Загалом за 8-му сесію було проведено понад 2200 голосувань. Найбільш дисциплінованими нардепами, згідно результатів, стали Іван Спориш з Блоку Петра Порошенка, Михайло Бондар з «Народного фронту» (також нардеп від Львівщини) та Віктор Пинзеник з БПП – вони взяли участь відповідно у 99,8, 99,4 та 99,2% голосувань. А п’ятеро депутатів жодного разу не натискали кнопок системи «Рада»: депутати-втікачі Клюєв та Онищенко, депутат у розшуку Бакулін, Константиновський, який висловив бажання здати мандат, та комбат Ярош.

Також протягом 8-ї сесії експерти відібрали як реформаторські та оцінили 20 ухвалених у парламенті та підписаних президентом законопроектів. Стовідсоткову результативність продемонстрували 22 депутати.

«Але згідно з методологією фінальний результат Індексу підтримки реформ включає в себе весь час роботи депутата в Раді 8-го скликання», – роз’яснюють автори дослідження.

Відтак перша п’ятірка нардепів-реформаторів виглядає так: 1. Михайло Побочіх (НФ); 2. Іван Спориш (БПП); 3. Микола Величкович (НФ); 4. Ігор Васюник (НФ); 5. Володимир Мельниченко (БПП).

У розрізі фракцій ситуація з попередніми дослідженнями не змінилася: лідерство зберігає «Народний фронт». Після «фронтовиків» розташувалася БПП. Замикає трійку лідерів «Самопоміч». Порівняно з минулою сесією, у БПП ефективність зменшилася, натомість у партій Арсенія Яценюка та Андрія Садового все лишилося без змін.

Раніше Львівський портал повідомляв про результативність голосувань пленарних засідань 8-ї сесії Верховної Ради України VIII скликання: найбільш продуктивними від Львівщини стали нардепи Михайло Бондар, Микола Величкович та Ігор Васюник. Натомість найбільше «пас задніх» парламентар Володимир Парасюк.

Також Львівський портал оприлюднював дані дослідження щодо лідерів та аутсайдерів серед нардепів-реформаторів під час роботи 7-ї сесії ВРУ.

Окрім цього, минулого року ми інформували про результати рейтингу законодавчих ініціатив народних депутатів у листопаді 2017 року та про те, що двоє нардепів з Львівщини уже потрапляли в п’ятірку реформаторів в парламенті.

Довідка:

27 листопада минулого року, до третьої річниці роботи восьмого скликання Верховної Ради VoxUkraine презентував новий інструмент оцінки роботи депутатів – Індекс підтримки реформ. Завдання ІПР – показати, наскільки максимально можливий внесок зробив обранець в ухвалення законів, які з’явилися в індексі iMoRe.

Іншими словами Індекс підтримки реформ показує, скільки балів з максимально можливих набрав кожний депутат, голосуючи за 256 реформаторських законів, які були ухвалені Радою VIII скликання протягом перших семи сесій.

Ці закони відбирали й оцінювали понад 40 незалежних експертів. Минулого разу ми аналізували голосування за 238 законів, із яких вісім були антиреформаторськими – тобто отримали негативну оцінку експертів iMoRe.

Під час краудфандингу VoxUkraine задекларував, що Індекс оновлюватиметься кожну сесію до парламентських виборів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *