ОСТАННІ НОВИНИ

Супрун пояснила, чим загрожує надмірне занепокоєння здоров'ям

Юлія Шпак

|

Надмірне занепокоєння про своє здоров’я, яке стає нав’язливим, може й нашкодити. Особливо, коли ви цілком здорові й не маєте ніяких проблем. Такий синдром називають health anxiety або ж тривога щодо здоров’я. Про це пише в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

 

Вона повідомляє, що зазвичай люди, які мають такий синдром, постійно переживають за свій стан здоров’я.

«Прості симптоми, як-от біль в горлі чи підвищення температури, вони можуть сприймати як симптом серйозної хвороби. Через це постійно роблять додаткові аналізи чи обстеження, які часто самі собі призначають, та шукають годинами інформацію в інтернеті про хвороби. Ще гірше, коли страх виявити хворобу призводить до зворотних наслідків — людина взагалі починає нехтувати візитами до лікаря», – написала Уляна Супрун.

Також вона додала, що страх захворіти на серйозну хворобу може негативно позначатися на повсякденному житті. Крім того, науковці зазначають, що сама надмірна тривога і стрес підвищують ризики появи реальних, вже не надуманих хвороб, наприклад, серцево-судинних захворювань. А додатковий стрес впливає на появу шкідливих звичок: ми схильні харчуватись малопоживною їжею чи переїдати, більше курити та вживати алкоголь.

«Передусім хочу зазначити, що переживати за своє здоров’я — нормально та корисно. Але коли думки про це стають нав’язливими — це негативно позначається на щоденному житті людини та її близьких. У такому випадку варто якнайшвидше розв’язувати проблему», – зазначила в.о. міністра.

Ось кілька порад, що допоможуть на цьому шляху:

  • Ведіть щоденник

В ньому варто записувати те, що найбільше непокоїть з приводу здоров’я. Це допоможе проаналізувати ситуацію та зрозуміти, які проблеми варті уваги. Британська служба охорони здоров’я навіть розробила окремий ґайд з порадами як вести такі записи (https://bit.ly/2QzB0iJ). Наразі ми перекладаємо ці поради та опублікуємо найближчим часом.

  • Інтернет не завжди хороший порадник

Люди, які надмірно хвилюються за своє здоров’я, схильні постійно звертатися до різних сайтів в інтернеті, щоб перевіряти наявні симптоми. Щоб цього уникнути, намагайтесь спеціально не заходити на ці ресурси, або ж за потреби заблокуйте їх.

  • Не ставте самостійно діагноз

Це дуже небезпечно, адже окрім надмірного хвилювання збільшує ризики розпочати невиправдане та потенційно небезпечне лікування. Не дивлячись на те, що є багато ресурсів, де можна перевірити симптоми і визначити хворобу, обов’язково консультуйтесь з лікарем. Існують наукові дослідження, які вказують, що лікарі діагностують у 2 рази краще, ніж онлайн ресурси, які для цього створені.

  • Намагайтесь відволіктись на інші справи

Лікарі радять намагатись відволіктись від тривожних думок про хвороби з допомогою прогулянок, занять фізичною активністю, читання чи спілкування з друзями.

  • Проконсультуйтесь зі своїм лікарем

В деяких випадках лікар може призначити спеціальне лікування або ж направити до психотерапевта.

  • Якщо ще не обрали свого сімейного лікаря — зробіть це

Довірений фахівець стежитиме за вашим здоров’ям, рекомендуватиме потрібні огляди та позбавить вас непотрібного занепокоєння.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *