ОСТАННІ НОВИНИ

Цьогоріч 174 українці отруїлись грибами. Як вберегтись та що робити при перших ознаках отруєння?

Олександр Косик

|

Станом на 21 вересня цього року в Україні отруїлося дикорослими грибами 174 людини, 11 з них померло. Відтак МОЗ нагадує, як вберегтися від отруєння грибами і що робити при підозрах на отруєння, передає Львівський портал.

 

Найдієвіша порада, яка стовідсотково вбереже вас від отруєння грибами, – відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Абсолютно протипоказане споживання грибів для дітей до 12 років, жінок у період вагітності і грудного вигодовування, людей літнього віку.

Якщо ви не можете виключити дикорослі гриби зі свого раціону, то хоча би не купуйте їх на стихійних ринках, а якщо збираєте гриби самотужки, не беріть підозрілі гриби,  занадто молоді чи старі і такі, що ростуть поблизу трас, підприємств, забруднених територій.

Щоби уникнути отруєння грибами, користуйтесь правилом “однієї доби”: готуйте гриби протягом першої доби після збирання (відварюйте щонайменше тричі по 30 хвилин)  і зберігайте приготовлені гриби не більше доби.

При появі хоча б одного із симптомів отруєння грибами – негайно звертайтесь до лікаря! Основні ознаки отруєння грибами – це нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення.

Докладніше про профілактику отруєння грибами та першу допомогу тут: https://bit.ly/2NG4OI7

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *