ОСТАННІ НОВИНИ

На вулиці Антоновича відкриють унікальний френдлі-пункт тестування на ВІЛ

Соломія Головіна

|

На вулиці Антоновича, 20 у Львові 23 листопада планують відкрити безкоштовний пункт тестування на ВІЛ. Про це сьогодні, 19 вересня, під час прес-конференції голова представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні Ярослава Лопатіна, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Як вона наголосила, заклад не буде схожим на звичайні лікарняні установи та буде ґрунтуватися на принципах дружності до усіх відвідувачів.

«Саме середовище буде дружнім, це один з наших принципів. Персонал посміхатиметься, ніхто не задаватиме зайвих питань, мовляв, як ти дійшов до такого життя… Сподіваємося, що люди почнуть довіряти і приходитимуть на тестування», – зазначила вона.

Пункт буде відкрито у співпраці з Львівським обласним центром громадського здоров’я.

«Там працюватимуть компетентні, дуже досвідчені консультанти, зокрема, медсестри, психолог. Але це не буде виглядати як лікувальний заклад, незважаючи на те, що якість цього тестування не відрізнятиметься від того, що роблять у державному лікувальному закладі», – сказала Ярослава Лопатіна.

Консультація у пункті проводитиметься на принципах конфіденційності.

«В Україні зараз уникають підходів анонімності, натомість роблять акцент на  конфіденційності. Якщо людину не змогли переконати розкрити своє прізвище, ім’я, то у більшості випадків її буде важко залучити під медичний нагляд. Важливо, щоб консультанти її все-таки переконали…», – зазначила медичний директор Фундації АнтиСНІД-США в Україні Лариса Гетьман.

В Україні це буде другий пункт, який працюватиме за такою моделлю: перший Фундація АнтиСНІД-США в Україні у 2016 році відкрила в Києві. Схожі пункти тестування на ВІЛ з часом планують облаштувати у кожному обласному центрі.

Як повідомляв Львівський портал, у області проживають 4500 осіб, які мають ВІЛ-інфекцію, з них на обліку перебувають 3600 осіб.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *