ОСТАННІ НОВИНИ

Мар’яна Служинська: «ВІЛ-інфіковані, на жаль, не можуть відкрито говорити про свій статус. Це може призвести до звільнення, дискримінації їхніх дітей»

Соломія Головіна

|

Директор Львівського обласного центру громадського здоров’я Мар’яна Служинська про стигму та дискримінацію, пов’язану з ВІЛ-інфекцією:

«Ще 10-15 років тому було значно гірше: влада не визнавала, що є така проблема, лікарі від таких пацієнтів намагалися самоусунутися. Ситуація однозначно змінюється. Однак, звісно, маємо проблеми, з якими працюємо до сих пір.

На сьогоднішній день в нас існує дискримінація, особливо стигматизація людей, які живуть з ВІЛ. Можливо, вона вже не так гостро стоїть на рівні медичних працівників, але на рівні суспільства це питання мене дуже болить.

На превеликий жаль, наші пацієнти не можуть відкрито сказати про те, що вони мають ВІЛ-позитивний статус. Це може призвести до того, що вони втратять роботу, що до їхньої дитини у садку будуть відноситися по-іншому, насміхатимуться…

Я читала одне дослідження, яке робили німецькі вчені щодо того, як визначається рівень стигматизації. Вони  зробили опитування про те, скільком людям ті  розповіли про свій ВІЛ-статус. Коли ти ламаєш руку, тут нема стигматизації, ти всім розповідаєш про це. Що стосується ВІЛ-інфекції, то тут є лише поодинокі випадки, як правило, це активісти неурядових організацій, які оприлюднюють свій статус. Я вважаю, що вони роблять дуже корисну для суспільства річ, вони показують, що, попри свій ВІЛ-позитивний статус, нічим не відрізняються від пересічних українців і мають ті ж права та обов’язки, що й інші».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *