ОСТАННІ НОВИНИ

У ще одному воєводстві Польщі виявили чуму свиней. Львівських підприємців закликають посилити заходи безпеки

Олена Карп'юк

|

Інспекторат ветеринарного нагляду Польщі виявив ще один випадок африканської чуми свиней – у Люблінському воєводстві. Воно розташоване на кордоні з Україною. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

 

Ветеринари виявили чуму дикого кабана в районі населеного пункту Рейовєц, що у Люблінському воєводстві. Зараження цим вірусом свійських тварин зафіксували й на приватних фермах у ґмінах Спічин та Бялополе, що також належать до Любінського воєводства.

Зазначимо, що наприкінці серпня в Польщі вже виявляли африканську чуму свиней. Тоді мова йшла по зараження тварин у Підкарпатському воєводстві, яке межує з Україною. Відтак вірус африканської чуми поширився у Польщі практично вздовж всього західного кордону України.

Вперше вірус африканської чуми свиней у Польщі виявили ще в 2015 році. Відтоді зареєстровано 212 випадків захворювання свійських тварин, а також 2812 випадків зараження вірусом диких кабанів.

Відтак Львівська ОДА рекомендує суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність на переробних та забійних підприємствах, посилити всі заходи безпеки, щоб запобігти поширенню африканської чуми свиней на території України.

Африканська чума свиней (АЧС) — це інфекційне вірусне захворювання свиней (диких і свійських), що характеризується високою смертністю та завдає значних економічних збитків, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму господарств, які утримують та вирощують свиней, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.

Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС у господарство, необхідно:

  • утримувати свиней в приміщенні, дотримуючись закритого режиму роботи;
  • не дозволяти відвідувати господарство стороннім особам;
  • не купувати тварин у місцях стихійної торгівлі;
  • не утримувати свиней в домашніх господарствах мисливцям, працівникам лісу та працівникам свиноферм;
  • не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину або продукти забою.

Зазначимо, що ця хвороба не становить загрози для людини, але разом з тим є дуже заразною для домашніх та диких свиней. У випадку підозри на захворювання африканської чуми свиней у вашому господарстві обов’язково повідомте ветеринарного лікаря.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *