ОСТАННІ НОВИНИ

Будівлю дитячого психоневрологічного диспансеру на Драгоманова виставлять на продаж?

Соломія Головіна

|

Директор департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Ірина Микичак під час брифінгу розповіла журналістам, яким чином збираються реорганізовувати Львівський обласний клінічний психоневрологічний диспансер, що на вул. Коциловського, а також Львівський обласний дитячий психоневрологічний диспансер, що на вул. Драгоманова, працівники яких нині пікетували під стінами Львівської обласної ради. Зокрема, пропонується продати будівлю медустанови, яка надає допомогу дітям, а виручені кошти спрямувати на будівництво нового корпусу онкологічного центру Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру.

 

Власне, на розгляді у Львівській облраді є проекти рішення про реорганізацію обласного  психоневрологічного диспансеру, який надає допомогу дорослому населенню, а також обласного дитячого психоневрологічного диспансеру.

Як запевнила Ірина Микичак, департамент пропонує юридично приєднати дорослий психоневрологічний диспансер до обласної клінічної психіатричної лікарні, залишивши за диспансером приміщення, в яких вони працюють.

«Звичайно і в стаціонарі на Кульпарківській, і на Коциловського буде зменшена кількість ліжок… Із 2020 року Нацслужба здоров’я буде оплачувати надання медичної допомоги не за кількістю ліжок, а за пролікованих. І ті випадки, які мають лікуватися у стаціонарах, будуть оплачені, а ті, які мають лікуватися у поліклініці не будуть оплачені через стаціонар, а будуть на первинній допомозі. Станом на сьогодні згідно з тим аналізом, який ми проводимо, принаймні 30% випадків пацієнтів, які перебувають у стаціонарі, не мають там лікуватися. А це є витрачання бюджетних коштів…», – пояснила керівниця департаменту охорони здоров’я.

Відтак вона пояснила, що департамент стоїть на позиціях «юридичного об’єднання всієї психіатричної служби для того, щоби був один високий стандарт медичної допомоги як у центрі Львова, так і на периферії».

Що стосується дитячого психоневрологічного диспансеру, то, за словами Ірини Микичак, надання такої психіатричної допомоги  повинне відбуватися в дитячих лікарнях. Відтак  медзаклад, який розташовується на вулиці Драгоманова, збираються приєднати до Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру.

«Департамент охорони  здоров’я надзвичайно зацікавлений в тому, щоби наші лікарні були розміщені в сучасних будинках. Наша обласна лікарня розташовується  в будинку, який має 200 років, а клініка на Драгоманова є десь із 1935 року. Це пристосовані будинки, які не відповідають жодним санітарним нормативам. За роки незалежності у Львівській області збудовано два-три нові корпуси, які приблизно відповідають стандартам ЄС. Тому ми зацікавлені в тому, щоби у Львівській області будувалися нові лікарні. Наша позиція така: ті приміщення, які непотрібні охороні здоров’я, мають бути продані на відкритому, прозорому аукціоні», – зазначила Ірина Микичак.

Відтак департамент пропонує продати приміщення на Драгоманова за солідну суму, а виручені кошти спрямувати на будівництво нового корпусу онкологічного центру на Дністерській в Західноукраїнському центрі.

На питання про те, що буде із персоналом обох медзакладів, керівниця  департаменту охорони здоров’я зазначила:

«Персонал дорослого диспансеру як працював, так і працюватиме там, де він і є. Позбудеться своєї посади головний лікар і ймовірно заступник, працівники харчоблоку будуть переведені на харчоблок психіатричної лікарні. Що стосується дитячого психоневрологічного диспансеру, то основна частина працівників буде переведена Західноукраїнський центрі… Тим лікарям, які є глибоко пенсійного віку, тобто понад 70 років, а там, на жаль, є велика частина таких, буде запропоновано оформити пенсію».

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *