ОСТАННІ НОВИНИ

Іловайський котел: 84 воїни досі вважаються зниклими безвісти

Дарина Смеречанська

|

В Іловайському котлі на Донбасі загинуло 366 українських бійців, понад 450 отримали поранення, 300 потрапили в полон, 84 воїни досі вважаються зниклими безвісти. Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ Вадим Троян, передає прес-служба МВС України.

 

«У серпні 2014 року навколо Іловайська і у самому місті, за попередніми оцінками, 366 українських бійців загинуло, більше 450 отримали поранення, 300 потрапили в полон, 84 хлопці досі вважаються зниклими безвісти. Іловайська битва остаточно розставила всі крапки над “і” – Росія лютий ворог», – сказав Вадим Троян.

Заступник міністра нагадав, що в серпні 2014 року в оточення ворожих військ потрапили підрозділи ЗСУ та добровольчі батальйони МВС. Не зважаючи на домовленості про зелений коридор для виходу з оточення, окупант віроломно відкрив вогонь по українським військовим з артилерії та реактивних систем залпового вогню.

За його словами, тоді на донбаському полі назавжди лишилися кращі сини України.

«Вже пройшло чотири роки з тієї страшної трагедії, а 11 хлопців з системи МВС досі лишаються зниклими безвісти»,- наголосив Вадим Троян.

Він зазначив, що Україна завжди повинна пам’ятати імена героїв та шанувати їх пам’ять. А також Вадим Троян нагадав, що важливу роль у боротьбі за українську незалежність та державність відіграли добровольчі батальйони.

«В Україні війна. А тоді, в 2014 році, здавалося, що ти дивишся фільм. Проводжаєш друзів на війну – це фільм, збираєш свій рюкзак ‑ фільм, потрапляєш під обстріл – фільм. Тоді, у 2014 році нас застали зненацька. І зараз, якби мене запитали, як нам вдалося відстояти Україну, яку цілеспрямовано залишали без війська, я не вагаючись відповім – це все наші чоловіки-добровольці. Вони не думали про гроші, не думали, що залишають роботи – вони рушали виконувати священний обов’язок – боронити Батьківщину. Я пишаюся тим, що був з цими добровольцями в одних окопах. Про цих людей варто знати, про них варто писати, про них повинні пам’ятати», – зазначив Вадим Троян.

В боях за Іловайськ, разом із частинами ЗСУ, брали активну участь добровольчі підрозділи системи МВС: батальйон Національної гвардії – «Донбас», а також підрозділи патрульної служби міліції особливого призначення – батальйони та роти «Азов», «Дніпро-1», «Миротворець», «Шахтарськ», «Херсон»,» Івано-Франківськ», «Світязь».

14 серпня 2017 року Головна військова прокуратура передала до офісу прокурора Міжнародного кримінального суду інформацію про зібрані докази скоєння військових злочинів підрозділами Збройних сил Російської Федерації, зокрема вбивства українських військових у районі Іловайська в 2014 році, для вирішення питання про відкриття кримінального провадження.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *