ОСТАННІ НОВИНИ

Підготовка до Нової української школи: регіони не встигають купити меблі та техніку

Олена Карп'юк

|

Попри те, що держава ще в квітні направила в регіони 1 млрд грн на Нову українську школу, органи місцевого самоврядування наразі використали лише від 50% до 75% цієї субвенції. Про це Львівському порталу повідомили у Міністерстві освіти і науки України.

 

У громадах із найгіршим освоєнням грошей місяцями не розподіляли отримані від держави кошти. Вони пояснюють це тим, що українські виробники не можуть повністю задовільнити наявний попит і надсилають листи про те, що доставка меблів відбудеться протягом вересня.

«Перше, що потрібно знати, – попри затримки всі меблі будуть в школах, адже усі ці гроші цільові, їх неможливо використати ні на що інше, окрім меблів, парт, дидактики для початкової школи. Але загалом ця ситуація, з одного боку, показує незрілість депутатів окремих місцевих рад, що місяцями не могли зібратися разом, аби проголосувати за розподіл коштів, чим затримували процес та не давали грошам піти на закупівлі. Окремих місцевих органів, що не можуть оголосити тендери.

З іншого боку існує факт того, що українські виробники, а лише в них ми можемо здійснювати закупівлі, просто не здатні зараз перекрити наявну потребу в обладнанні. Хоча, звісно, проблема з виробничими потужностями була б не настільки сильна, якби всі почали працювати над закупівлями вчасно», – розповіла Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Вона додала, що зараз, коли фактично всі органи місцевого самоврядування почали масово проводити тендери, це шкодить й тим місцевостям, де влада всі розподіли зробила вчасно.

«Наразі нам подають зведену інформацію про те, що частка використаних коштів субвенції на Нову українську школу становить від 50% до 75%. Але, чесно кажучи, у низці областей я маю сумніви щодо поданих даних, особливо якщо співставити їх із тим, що подавалося місяць тому. Такі проблеми з поданням інформації існують давно, тому зараз ми робимо систему, яка зв‘яже нас на пряму зі школами, де заклади самі зможуть розповідати про реальні обсяги того, що отримали»,  – зазначила Лілія Гриневич.

Як повідомляв Львівський портал, Львівщина не у повному обсязі готова до нового навчального року, оскільки райони не встигли придбати необхідне обладнання для Нової української школи. Відтак чиновників тих районів, де до 1 вересня не встигнуть освоїти субвенції на освіту, збираються притягнути до відповідальності.

Нагадаємо, з 1 вересня стартує Нова українська школа. Тепер на дітей у молодших класах чекає зовсім новий підхід до навчання: малеча буде більше гратися, експериментувати та більше працювати у колективі. Таким чином освіта базуватиметься більше на вміннях та навичках. Детальніше про нововведення читайте тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *