ОСТАННІ НОВИНИ

П'ять порад трудоголікам, як зберегти баланс між роботою і особистим життям

Дарина Смеречанська

|

В.о.міністра охорони здоров‘я Уляна Супрун розповіла на своїй Facebook-сторінці, як трудоголікам зберегти баланс між роботою та особистим життям.

 

Як вона наголосила, більшу частину нашого дорослого життя ми проводимо працюючи.

«У світі кількість робочого часу відрізняється в залежності від країни. За дослідженням Світового економічного форуму, найбільше працюють у Мексиці – близько 43 годин та тиждень, найменше – в Німеччині. Збереження балансу роботи та особистого життя найбільш успішно вдається підтримувати Данії – в країні це зображає індекс щастя та добробуту населення», – зазначила Уляна Супрун.

Водночас керівниця міністерства зауважила, що для багатьох робота – не тільки джерело прибутку, але й можливість для навчання та особистого розвитку.

«Разом з цим варто пам’ятати, що коли робота та особисте життя знаходяться не в рівновазі – рівень стресу зростає. Крім того, люди, які перепрацьовують, схильні менше слідкувати за своїм здоров’ям, втомлюються, недосипають та часто харчуються малопоживною їжею», – пояснила вона.

Отож, МОЗ Зібрало кілька порад, що допоможуть підтримувати здоровий баланс:

Керуйте своїм часом

Реалістично оцінюйте свої сили. Якщо не маєте часу та ресурсів – краще відмовтесь або делегуйте робочі завдання, з якими не зможете впоратись. Це допоможе зберегти час та якісно виконати вашу роботу. Намагайтесь ефективно організувати побутові завдання – прання чи прибирання. Часто вони забирають багато часу, який можна було б використати більш продуктивно.

Плануйте

Записуйте всі сімейні події в окремому календарі та за можливості ведіть список справ, які треба зробити на роботі та вдома. Ефективне планування допоможе якнайкраще сфокусуватись на завданнях та залишити час на сімейні справи. Без плану спадає рівень продуктивності, до того ж ви можете легко втратити пріоритети та схильні неправильно розподіляти час.

Вчіться говорити “ні”

Якщо вас просять виконати додаткове завдання – уважно подумайте. Зважте час та зусилля, які вам потрібні для виконання цього прохання. Якщо відчуваєте, що не впораєтесь – не соромтесь відмовляти. Виконання прохань з відчуття вини або зобов‘язання може забрати ваш особистий час, який ви могли б витратити на речі, що мають більший сенс для вас.

Робіть продуктивні перерви

Більшість людей можуть підтримувати максимальний рівень концентрації не більше 90 хвилин. Після цього значно знижується вміння обробляти інформацію. Якщо вас перебивають під час роботи, вам потрібно буде вдвічі або навіть втричі більше часу, щоб повернутись до виконання завдання. Тому діліть робочий час на блоки з ефективними перервами. Пам‘ятайте, найкраща перерва – рухова активність. Ось кілька порад як можна залишатись активним в робочий час.

Залишайте роботу на роботі

Важливо відокремлювати робочий час від особистого. Тому варто створити своєрідні правила, коли робота та особисте життя не мають перетинатись.

Пам’ятайте, здоровий спосіб життя має важливе значення для подолання стресу та досягнення балансу між роботою та особистим життям. Харчуйтесь повноцінно, залишайте час на сон, фізичну активність та спілкування з сім’єю.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *