ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині не встигли підготуватись до Нової української школи

Наталя Дуляба

|

Не всі райони Львівщини у повному обсязі готові до нового навчального року через невикористані кошти, виділені на Нову українську школу. Відтак чиновників тих районів, де до 1 вересня не встигнуть освоїти субвенції на освіту, притягнуть до відповідальності. Про це йшлося під час апаратної наради у Львівській ОДА, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Як розповіла директорка департаменту освіти і науки Львівської ОДА Любомира Мандзій, для створення необхідних умов для Нової української школи цьогоріч для Львівщини із держбюджету виділили 99,4 млн грн. Ще близько 23 млн грн становить співфінансування з місцевих бюджетів.

«Станом на сьогодні 8,2 млн грн освоїно на закупівлю сучасних меблів, 1,5 млн грн – на комп’ютерну техніку, 1,8 млн грн – на дидактичні матеріали. Також на сьогодні ми вже отримали 62% підручників для 5 класу, цього року маємо отримати ще підручники для 1 і 10 класів. З Міністерства освіти отримали 30 158  ігрових наборів для кожного першокласника. А свій фаховий рівень підвищили 3 806 педагогів, які 1 вересня беруть 1 клас.

Також зараз на території Львівщини завершений 91 мікропроект, на 223 проектах роботи продовжуються. Щодо ще 102 мікропроектів роботи ще не розпочато», – зазначила Любомира Мандзій.

За її словами, закупівля необхідного для Нової школи обладнання залежить безпосередньо від районів області, куди скерували субвенцію. Однак деякі території Львівщини не поспішають її витрачати.

«Закупівля обладнання для нової української школи залежить від керівників відділів освіти у районах, яким скерована субвенція, і від районних державних адміністрацій. На старті всі були в однакових умовах, кошти скеровували всім однаково. І сьогодні у нас є території, де вже закуплено дидактичний матеріал, поставлені меблі та комп’ютерна техніка. А є такі, де дотепер не закінчено процедуру закупівель.

Я всім керівникам відділів освіти сказала, що після 1 вересня ті, хто не використає субвенцію з об’єктивних причин, будуть притягнені до відповідальності. Після 1 вересня ви побачите мої подання до голів районних державних адміністрацій на притягнення окремих осіб до відповідальності, а також щодо доцільності займання тієї чи іншої посади», – наголосила Любомира Мандзій.

Як підкреслив голова Львівської ОДА, органи місцевого самоврядування дотепер не навчились ефективно використовувати субвенції, зокрема й освітню.

«Впродовж тривалого часу для всіх чиновників була одна відмовка: нема грошей. Кожного року обсяги фінансування збільшуються, і виявилось, що люди просто не вміють організувати процес й ефективно використати ці кошти. Це є неприпустимо», – додав Олег Синютка.

Зазначимо, що якщо райони не встигнуть використати виділену їм субвенцію до кінця року, то вона автоматично повертається назад у державний бюджет.

Також додамо, що під час наради у Львівській ОДА не конкретизували, які саме райони області не встигли провести закупівлі перед початком нового навчального року.

Як повідомляв Львівський портал, з 1 вересня стартує Нова українська школа. Тепер на дітей у молодших класах чекає зовсім новий підхід до навчання: малеча буде більше гратися, експериментувати та більше працювати у колективі. Таким чином освіта базуватиметься більше на вміннях та навичках. Детальніше про нововведення читайте тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *