ОСТАННІ НОВИНИ

«До цієї ідеї є багато запитань», − Чаплінський про намір інвестора звести на місці СІЗО торговий центр

Наталя Дуляба

|

Міністерство юстиції отримало пропозицію від інвестора, який хоче збудувати новий СІЗО у Львові. Натомість на місті старого ізолятора, який розташований на вул. Городоцькій, збудують торгово-розважальний центр і Музей жертв політичних репресій. Про це повідомив Укрінформ із посиланням на заступника міністра юстиції Дениса Чернишова, передає Львівський портал.

 

«Для реалізації інвестиційного проекту надано до Міністерства юстиції України передпроектні пропозиції, якими передбачено будівництво майнового комплексу нового слідчого ізолятора з плановим наповненням 850 місць на земельній ділянці, наданій у постійне користування державній установі «Личаківська виправна колонія (№ 30)», що по вул. Шевченка, 156 у Львові», − розповів Денис Чернишов.

За його словами, побудувати об’єкти нового слідчого ізолятора у Львові планують протягом трьох років, а на земельній ділянці на вул. Городоцькій, 20, де нині розташований СІЗО, зведуть торгово-розважальний центр та Музей жертв політичних репресій. Останній після введення в експлуатацію на безоплатній основі передадуть місцевій громаді.

Однак як зазначив на своїй сторінці у Facebook головний архітектор Львова Юліан Чаплінський, Львівська міська рада не отримувала жодних офіційних звернень щодо робіт на території теперішнього СІЗО. Більше того, у мерії мають багато запитань до цього проекту.

«Насправді в нас є багато запитань до цієї ідеї, тому що, в першу чергу, тут є історичне питання щодо використання та пристосування цього комплексу.

Друге питання – це конструктивне, бо ми достеменно знаємо, що стан стін цього СІЗО є дуже незадовільний, підлоги постійно просідають і вологість досягає практично третього поверху.
Ще однією проблемою є транспортна розв’язка, тому що в даний момент вона є невирішена, і будь-які реконструкції, пристосування повинні враховувати автомобільне навантаження, а торгівля, як ми знаємо, завжди супроводжується тиском автомобілів.

Тому в разі виникнення реальної інвестиційної ідеї, будь-якої, ми би хотіли, щоб це було максимально прозоро, з залученням професійних кіл, з залученням еліт Львова, істориків, львовознавців, в тому числі транспортників, конструкторів, архітекторів, а також, щоб весь процес відбувався в межах широких громадських слухань», – написав Юліан Чаплінський.

Також він наголосив, що для того, аби мати нагоду будувати на території СІЗО, потрібно пройти багато погоджень. І цей процес, на думку Чаплінського, займе не менше року.

«Але в принципі згідно з законом все, про що йде мова, має бути, оскільки це – територія Галицького району, а в Галицькому районі ще не розроблений зонінг. Тому будь-які перетворення будуть вимагати не тільки розроблення детального плану території, а також і проведення широких громадських слухань, і погодження цього детального плану сесією міської ради. Тому це доволі довготривалий процес, який, на мою думку, триватиме не менше року, у зв’язку з цим необхідна конструктивна співпраця з Міністерством юстиції», – додав головний архітектор Львова.

Як повідомляв Львівський портал, кілька останніх років у Львові активно забудовують зону ЮНЕСКО та історичний ареал міста. І протягом останніх місяців кількість таких випадків стрімко зросла, особливо у Галицькому районі міста. Зокрема, у середині травня виконавчий комітет Львівської міської ради погодив будівництво скляних офісів у зоні ЮНЕСКО. Також у цій охоронній зоні збудують новий 6-поверховий готель, незважаючи на протести мешканців. А між костелом Ольги і Єлизавети та собором святого Юра, тобто в історичному ареалі, планують звести новий готель.

Додамо також, що 19 червня Верховна Рада нарешті ухвалила наболілий законопроект №1553 , який має захистити від навмисного знищення пам’ятки ЮНЕСКО в Україні. Він водночас передбачає створення на місцях органу управління, який би регулював діяльність у зоні пам’ятки ЮНЕСКО та її буферній зоні. Детальніше дізнатися про те, як новий закон щодо пам’яток ЮНЕСКО вплине на історичний Львів, можна тут.

Нагадаємо, недавно виконком дозволив звести в історичному ареалі ще один житловий будинок. Дозвіл на будівництво будівельна компанія отримала через Львівську обласну організацію Українського товариства глухих. Також у цій зоні, на території Львівського медуніверситету, планують зводити 6-поверхове житло.

Фото: ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *