ОСТАННІ НОВИНИ

Всеукраїнський вишкіл «Джура – Прикордонник», що проходить зараз на Львівщині, об’єднав дітей з 18 областей України

Соломія Григор'єва

|

На базі відділу прикордонної служби «Рава – Руська» Львівського прикордонного загону відбуваються практичні заняття в рамках проведення  Всеукраїнської військово – патріотичної гри «Джура – Прикордонник». Тут понад 400 підлітків з усіх прикордонних областей країни проходять національно-патріотичне виховання та навчаються бути майбутніми прикордонниками, передає кореспондент Львівського порталу.

Цього року Всеукраїнський вишкіл  «Джура –Прикордонник» проходить лише вдруге. Проте на Львівщину дітей привезли вперше (першого разу він відбувався на Черкащині).

Завдяки співпраці Міністерства молоді і спорту, Державної прикордонної служби та Львівської облдержадміністрації, цей вишкіл відбувається на базі кінологічного центру у Великих Мостах. На цьому прикордонному пункті діти проходять лише один з етапів навчання, проте отримують тут чи не найбільше знань.

Державний секретар Міністерства молоді і спорту Олег Німчинов зазначає, що через те, що Україна з 2014 року перебуває у стані неоголошеної війни з Російською Федерацією, з кожним роком національно-патріотичне виховання стає все більш важливим. Тому такий захід має неабияке значення для єдності української молоді.

«Протягом року команди з 18 областей проводять відбіркові змагання. Коли формуються переможці, вони відряджаються на фінал всеукраїнського заходу, який зараз проходить на Львівщині. Загалом участь у вишколі бере близько 430 учасників з усіх прикордонних районів країни. Діти від 14 років поділені на 4 навчальних куреня і поступово проходять усі етапи вишколу», – зазначив він.

Варто додати, що діти поділені на курені не географічно, тобто в одному курені збираються діти з різних областей країни, що робить цей вишкіл інтеграційним заходом.

«Джура – Прикордонник» має три мети: виховати справжніх патріотів України, підготувати дітей до захисту своєї держави та профорієнтаційна робота (показати роботу прикордонників з середини, щоб в майбутньому діти обрали саме цю професію).

«Діти отримують той комплекс знань, який отримує кожен прикордонник, коли поступає до нас в навчальний центр. Це: тактика прикордонної служби, слідознавство, маскування, правила затримання порушників державного кордону, вогнева підготовка, силова підготовка, медична тактика, тощо. Звісно це подається в більш стислій та ігровій формі, але діти отримують навики по всіх напрямках нашої діяльності. Для нас дуже важливо бачити, як горять очі цих дітей, видно, що їм тут подобається, і більше нам нічого не потрібно», – зазначив начальник відділу національно-патріотичного виховання та соціальної роботи адміністрації Державної прикордонної служби України Юрій Шидлюх.

Протягом десяти днів з юними вихованцями будуть проведені навчальні стрільби, практичні заняття з тактичної медицини, показові виступи кінологів зі службовими собаками, відвідування відділу прикордонної служби «Рава-Руська» та музею навчального центру, демонстрація техніки та озброєння, що перебуває на озброєнні Державної прикордонної служби України.

«Це перший наш вишкіл, проте нам тут дуже подобається. Ми тут з суботи і будемо ще до 18 серпня. У нас дуже насичена програма, тому ми прокидаємось о 7 ранку  і навчаємось до 22.30. Дуже цікаво було дивитись, як собака шукає заховані заборонені предмети в автомобілі. А ще дуже сподобались навчання з слідознавства. Сподіваємось, що наступного року знову поїдемо на цей вишкіл», – поділились вихованці гуртка «Джура» з Сумської області Вікторія та Аліна.

Довідка

Всеукраїнський вишкіл  «Джура – Прикордонник» присвячений до 100-річчя відродження української державності та 100-річчя утворення Окремого корпусу кордонної охорони Української народної республіки. У військово-патріотичному проекті приймає участь 430 учасників з 52 прикордонних районів 18 областей України.

Проведення вишколу сприяє активному залученню молоді до національно-патріотичного виховання, формуванні високих моральних цінностей на прикладі кращих бойових традицій охоронців кордону Української держави.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *