ОСТАННІ НОВИНИ

«Колискова для Андрійка»: мама Кузьми написала книгу про дитинство сина

Вероніка Рой

|

Сьогодні, 15 серпня, у Львівському Палаці мистецтв батьки та рідні Андрія Кузьменка презентували книгу «Колискова для Андрійка», в якій розповідається про дитинство відомого українського співака, а також формування його музичних смаків, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Як розповіла мама Андрія Кузьменка Ольга Кузьменко, у цій книжці розповідається про дитинство співака, мамину колискову, літо у Сідому, перші музичні вподобання, а також про вплив музичних стилів світової музики на творчість «Скрябіна».

«В першій рік після трагедії з’явилася книга «Моя дорога птаха», спершу вона не була задумана – це був просто був такий психологічний вихід, який порадив мені лікар. Через рік вийшла книга «Група «Скрябін» та друзі по сцені». В ній йдеться про друзів по сцені, які працювали з ним в різних проектах, на концертних площадках тощо. І для цієї книги я вибирала тільки тих людей, про яких Андрій відгукувався схвально та добре. І майже рік готувалася книжка «Колискова для Андрійка». Чому вона вийшла? Народилася ідея на тому, що мені написала лист музикантка з Києва, що вона дуже хотіла б проаналізувати творчість Андрія. І вона почала збирати  епізодичні матеріали. Потім виникла ідея зібрати це все в щось одне, щоб не пропало», – пояснює авторка.

Книга є світлим спомином мами Андрія Кузьменка Ольги Кузьменко про найдорожчих людей: батьків, бабусю, діда та сина Андрія – соліста та ідейного натхненника гурту «Скрябін». Розпочинається книжка з колоскової «Перепілонька», яку співала мама маленькому Андрійку.

«Книжка складається з двох частин. Перша частина відповідає на запитання, які мені дуже часто задають: як Андрій виріс таким? як ми його виховували? І тому я вирішила, що напевно треба почати з того, як він виховувася, та як він ріс, тому я вирішила заглибитися у корені нашого роду. Перша частина розповідає про рід Андрія по лінії мами і дальше про його дитинство у Сідому – це невеличке село на трасі Самбір –Дрогобич. Андрій дуже любив туди приїжджати. В цьому селі жила моя мама, також там жили і мої молодші сестри. Всі його літні канікули пройшли у Сідому…

Мої сестри також музиканти, вони віолончелістки. І Андрій постійно ріс під цю віолончельну класику. Та й дитинства в нього залишилась любов до віолончелі. І в тих чи інших його творах звучить віолончель. Незадовго до трагедії Андрій навіть робив афішу, і на ній він тримав в руках саме віолончель. А в другій частині книги розповідається про те, звідки Андрій черпав ідеї, які гурти він любив, та що повпливало на його творчу кар’єру. Хотіла б додати, що у Сідому Андрійко з моєю сестрою Вірою дуже часто слухав польську та зарубіжну музику, що, мабуть, і стало поштовхом, аби займатися музикою», – ділиться спогадами мама Андрія Кузьменка.

Водночас батько Андрія Кузьменка Віктор Кузьменко розповідає, що великий вплив на Андрія мала саме мама, бо вона має музичну освіту та була вчителькою у музичній школі.

«Від дня народження і до останніх днів мама була першим слухачем його творів, першим критиком та першою підтримкою. Коли він приїжджав додому та ділився з нами новою піснею, то ми слухали, мама могла зробити певні зауваження, як музикант, а я лише кивав головою, що означало добре. Я сам не музикант, але в піснях Андрія я звертав увагу на слова та текст, вони були для мене дуже важливими», – додав він.

Також Ольга Кузьменко зазначила, що це остання книжка про Кузьму Скрябіна, яка написана нею.

Тираж книжки приблизьмо 1500 примірників. Придбати її можна у книгарні «Старого Лева» та в інтернет-магазині, а також на концертах в пам’яті Андрій Кузьменка.

Фото та відео: Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *