ОСТАННІ НОВИНИ

Продовжує життя на три роки: У МОЗ розповіли, чому варто почати бігати

Юлія Шпак

|

Дослідники, які аналізували стиль життя більш як 55 тисяч людей протягом 15 років визначили – регулярні пробіжки продовжують життя на 3 роки. Все завдяки тому, що біг дає кардіонавантаження, необхідні для здоров’я серця. У Міністерстві охорони здоров’я України розповіли, скільки і як треба бігати, і що робити, якщо немає часу на тренування.

 

ЧОМУ БІГ ТАКИЙ ВАЖЛИВИЙ І СКІЛЬКИ ТРЕБА БІГАТИ

Не обов’язково пробігати довгі кілометри. Мінімальна корисна доза фізичної активності вас приємно здивує. Бігайте протягом 5-10 хвилин щодня у комфортному для вас темпі і це вже спрацює! Втім, якщо можете – бігайте більше.

Щодо бігу є різні дослідження, але майже в кожному цифри вражають: для людей, що регулярно бігають, ризик смерті від серцевих нападів та інсультів знижувався на 45%, а передчасної смертності – на 30%.

Фізична активність – пігулка від багатьох хвороб і профілактика надмірної ваги. Водночас, що нижче рівень активності, то вищий ризик смертності з будь-якої причини. Саме малорухливий спосіб життя є причиною близько 9% передчасних смертей серед населення всього світу. Він займає 4-е місце після куріння, діабету та високого тиску.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО У ВАС НЕМАЄ ЧАСУ НА РЕГУЛЯРНІ ТРЕНУВАННЯ

Якщо у вас немає часу на біг, намагайтесь проводити активно кожну вільну хвилину. Будь-яка мінімальна, проте регулярна фізична активність дуже корисна для здоров’я.

Змінюйте маршрут на роботу чи навпаки

Прогулюйтесь чи проїжджайте велосипедом хоча б частину шляху. Ви можете вийти раніше на декілька зупинок чи припаркувати авто трохи далі від офісу.

Вставайте кожні 30 хвилин

Не чекайте, поки у вас виникне дискомфорт, біль в спині чи м’язовий спазм. Просто встаньте з-за столу і потягніться. Щоб не забувати робити активну перерву, використовуйте таймер на телефоні чи іншому гаджеті.

Звертайте увагу на позицію, в якій ви сидите

Намагайтесь не перевантажувати хребет, нахиляючись занадто сильно до чи далеко від монітора. Оптимальна позиція – екран на рівні очей, обидві ноги вільно стоять на підлозі, грудна клітина відкрита. Також не перехрещуйте ноги, це може перешкоджати нормальному кровообігу.

Якщо пишете, то передпліччя має залишатись на столі.

Використовуйте кожну можливість для додаткової активності

Розмовляйте телефоном стоячи, підіймайтесь сходами замість ліфта, ходіть пішки по ескалатору, обговорюйте ідеї з колегами під час прогулянки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *