ОСТАННІ НОВИНИ

Як правильно вибрати стиглий і смачний кавун

Дарина Смеречанська

|

Головна смакота літа – кавун. Він справжній красень і улюбленець дітей і дорослих. І хочеться обов’язково вибрати з усієї смугасто-зеленої гори самий соковитий і солодкий. Як правильно вибрати стиглий кавун розповів портал Ukrhealth.

 

Запитайте в нього документи

Якісний і безпечний кавун завжди має при собі сертифікат і дозвіл на продаж. Продавець повинен надавати їх на першу вимогу покупця. Це дає вам певну впевненість, що кавун дозрів сам і не містить небезпечних речовин. Можливо, такий підхід буде розцінений з боку, як занудство, але проявити пильність щодо здоров’я своєї сім’ї – справа благородна.

Костюмчик “з голочки”

Зовнішній вигляд також говорить про якість. В яких умовах кавуни зберігалися, і як перевозилися – багато в чому визначає безпеку покупки. Якщо у продавця кавуни цілі, без пошкоджень, без підгнилих ділянок і бруду різного характеру – то вибір можна продовжувати. Не беріть половину кавуна, інакше ризикуєте отримати кишкову інфекцію.

Зверніть також увагу на те, як з кавунами поводяться продавець або його помічники. Якщо їх кидають на купу, перекочують по землі – високий ризик купити тут несмачний кавун. Від різких струсів м’якоть всередині може злегка розтріскуватися, і почати підгнивати.

Колір, малюнок і розмір

Якщо кавун смугастий, то смужки повинні бути виражені чітко, а фон світлий.

Якщо рівномірно зелений – то шукайте глибокий зелений колір, але не сильно темний.

Стиглий кавун як правило має жовту плямочку на боці. Це слід від дотику із землею, коли він ще жив на полі. Якщо ця плямочка м’яка – то кавун буде кислуватим.

Величезні кавуни завжди здаються дуже солодкими. Це іноді буває правдою: найсолодший кавун завжди величезний. Але не факт, що найбільший кавун з цієї конкретної гори буде смачним. А от імовірність того, що він переїв добрив – дуже навіть велика. В Україні кавуни не можуть вирости самі дуже великими, просто з причини кліматичних особливостей. Тому намагайтеся вибрати екземпляр середнього розміру, в ідеалі це трохи більше баскетбольного м’яча.

Також на користь того, що кавун дозрів сам, каже неідеальна форма. Бік, на якому він лежав (той, що з жовтою цяткою), повинен бути трохи менш округлим.

Кавунові досліди

Постукайте по кавуну кісточками пальців. Якщо він стиглий, то звук буде дзвінким, як якщо б ви стукали по барабану. Це означає, що всі клітинки м’якоті наповнені солодким соком і досягли свого максимального розміру.

Якщо кавун досить важкий, щодо свого розміру, то значить наповнитися соком він встиг, а дозріти до солодкості ще ні.
Покрутіть його за хвостик. Якщо плодоніжка суха – кавун вже дозрів і досяг максимуму своїх можливостей. Ну а наскільки був високий потенціал, ви дізнаєтеся тільки коли розріжете його.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *