ОСТАННІ НОВИНИ

Аграрії області вже зібрали 80% ранніх культур

Дарина Смеречанська

|

На Львівщині тривають жнива. Відтак, станом на сьогодні аграрії області вже зібрали приблизно 80% ранніх культур. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

 

«Цього року жнивна кампанія розпочалась швидше. І, відповідно до минулого року, йде випередження по темпах збирання. Попри негоду, яка перешкоджала системному проведенню жнив, на сьогоднішній день ми вже зібрали приблизно 80% ранніх культур. Це озимі та ярі пшениця і жито, ячмінь, овес. Цьогоріч за всіма категоріями господарств зернових культур в області посіяно 294 тисячі гектарів і ще 156 тисяч гектарів олійних культур», – зазначив Ігор Вус.

Відтак, аграріїв області закликають бути пильними під час жнив та не спалювати суху рослинність, яка зостається опісля. Як зазначають у Головному управлінні ДСНС у Львівській області, протипожежні заходи мають застосовуватись як під час самих жнив, так і у подальшому процесі зберігання урожаю.

«Правила пожежної безпеки під час жнив починаються із виїзду техніки на поле. Техніка повинна бути забезпечена і відповідними вогнегасниками, водою. Також робітники, які працюють на цій техніці, повинні пройти первинні інструктажі з правил пожежної безпеки. Смуги на полі мають бути 4 метри від доріг, проїздів. Заборонена також заправка на полі, складування, щоб виключити самозаймання», – розповів заступник начальника управління запобігання надзвичайних ситуацій, начальник відділу пожежної безпеки Головного управління ДСНС у Львівській області Орест Галанько.

Не менш важливим є і сам процес обмолоту зерна.

«Одним із елементів засобів пожежної безпеки є недопущення згоряння рослинних решток. В даному випадку соломи. Щоб це зробити має бути відповідна ціленаправлена система. Відтак, якщо ми подрібнюємо солому, вона легко заробляється в грунт. І якщо її розсіяти подрібненою по полі, вона практично не загоряється, якщо і загоряється, то полум’я не поширюється. На відміну від тої соломи, яка є у валках, або копнах»,  – розповів Ігор Вус.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *