ОСТАННІ НОВИНИ

Марта Іванишин: «Саме громадський простір доповнив би ті перетворення, які відбуваються у центрі Довженка»

Наталя Дуляба

|

Директорка Культурно-освітнього центру ім. О. Довженка про облаштування громадського рекреаційного простору на площі перед закладом:

«Я була членом журі міського конкурсу з облаштування громадського простору на площі перед центром Довженка. На конкурс подали близько 17 проектів з різних міст України. При цьому досить багато було таких проектів, які виглядали більше як косметичний ремонт площі. І тому комісія дійшла до висновку, що якщо вже й створювати щось, то воно має бути чимось новим, цікавим, із якимось певним викликом. Саме такий громадський простір доповнював би ті перетворення, які зараз відбуваються у кінотеатрі ім. О. Довженка. Бо якщо ти, вийшовши з такого музичного, театрального простору, бачиш перед собою масштабний меморіал, то відразу поринаєш у геть іншу атмосферу. Не кажу, що я є проти меморіалу Героям Небесної Сотні, він повинен бути, вшановувати героїв дуже треба. І ця тема для мене є дуже близькою, повірте. Але треба розуміти, що для таких пам’ятних меморіалів потрібне правильне, особливе місце. В такому місці треба думати, бо меморіал завжди викликатиме в тебе думки. Наприклад, на Сихові є сквер Гідності, який якраз є тим місцем, яке спонукає тебе на такого роду думки.

Проект-переможець міського конкурсу є дуже сильним, оскільки він своїм архітектурним рішенням поєднується з церквою Різдва Пресвятої Богородиці. Якщо подивитися на неї зверху, то вона стоїть на колі, і сам цей громадський простір теж побудований у вигляді кола. Це є місце для перебування, місце, де хочеться бути. Тут ти можеш просто відпочивати, думати про щось своє, слухати музику чи просто сидіти на траві, адже буде багато зелені. Зрештою, всі дослідження, які я вивчала ще до того, як прийти в центр Довженка, показують, що площа перед кінотеатром для сихівчан завжди мала рекреаційне значення. Щодня чи то серед дня, чи пізно ввечері, виходячи з центру, я бачу, що площа завжди є людною. Тобто люди тут хочуть бути. Тому цей проект облаштування громадського простору є дуже добрим, концепційно вдалим, але побачимо, як далі будуть розвиватися події».

Нагадаємо, нещодавно у Львові виник скандал стосовно площі перед кінотеатром ім. О. Довженка. Міськрада хоче облаштувати на ній рекреаційний простір, вже навіть є проект-переможець всеукраїнського конкурсу, натомість облрада заявила, що тут повинен знаходитись монумент Героям Небесної Сотні.

Головний архітектор Львова Юліан Чаплінський зазначав, що мерія не розглядає такої можливості, бо пропозицію облради вважає суто політичним питанням. Також активісти ГО «Кращий Сихів» вже виступили проти зведення монументу Героям Небесної Сотні, оскільки вважають площу перед кінотеатром ім. О. Довженка чи не єдиними місцем у районі для проведення масових заходів та відпочинку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *