ОСТАННІ НОВИНИ

Як вберегти дитину він стресу в лікарні?

Олександр Косик

|

Буває важко вберегти дитину від незвичайних чи стресових ситуацій. Тож найкращий спосіб допомогти – навчити дитину як пережити стрес та негативні емоції. Про це на своїй сторінці у Facebook написала в. о. міністр охорони здоров’я України Уляна Супрун, передає Львівський портал.

 

Такою стресовою ситуацією може стати відвідування лікарні. Незвичайне місце, незнайомі люди та речі можуть викликати негативні емоції, інколи навіть страх. В цьому випадку роль батьків надзвичайно важлива, адже саме в ці моменти діти потребують турботи та підтримки.

Ось кілька порад для батьків, які супроводжують дитину в лікарні від проекту НеБийДитину. Це досить прості, але дуже важливі рекомендації, які допоможуть зробити візит до лікарні більш приємним:

  • Попереджайте про візит до лікаря

Неочікувані візити до лікарні можуть насторожити дитину. Тому розкажіть заздалегідь, що ви збираєтесь до лікаря та з якою метою.

  • В лікарні дітям потрібно все пояснювати
    Вони повинні розуміти, де знаходяться і що відбувається. Пояснюйте їм, що робить лікар, за можливості, розповідайте щось приємне, щоб відволікти від процедур. Розкажіть, коли і за яких умов повернетесь додому. Завжди чесно розповідайте дитині, що її чекає в поліклініці чи лікарні. Коли буде щось хворобливе краще скажіть про це прямо.
  • Виховуйте базову довіру до лікаря
    Адже ми з дитинства пам‘ятаємо як часто страшно та неприємно було лікуватись. Щоб запобігти негативним емоціям, варто налагодити довірливі стосунки з лікарем, найкраще – мати постійного лікаря, з яким дитина знайома.
  • Використовуйте позитивні стимули
    Наприклад, пообіцяйте, що опісля ви зробите разом щось приємне. Замість докорів чи погроз використовуйте слова підбадьорення й підтримки. Якщо дитина переживає можна також взяти з собою її улюблену іграшку чи книгу. Пам’ятайте, позитивні емоції сприяють одужанню.
  • Подбайте про себе
    Перебування в лікарні не завжди спокійний досвід і для батьків через переживання та надмірну кількість емоцій. Ваша втома та поганий настрій можуть передаватись дитині. Тому не забувайте турбуватись і про себе, адже якщо ви покажете страх чи інші негативні емоції – діти можуть почуватись так само. Спокійні та позитивно налаштовані батьки передають такий настрій і своїм дітям.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *