ОСТАННІ НОВИНИ

У «Опорі» розповіли, хто з нардепів зі Львівщини найбільше «напросив» субвенцій на свій округ

Дарина Смеречанська

|

Громадська мережа «Опора» оприлюднила сьогодні, 20 липня, під час прес-конференції результати дослідження «Державні субвенції Львівщини – 2017: піклування про виборців чи інвестиції в розвиток регіону?», яке стосується розподілу державних субвенцій на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій між одномандатними виборчими округами в Україні.

 

«Дехто з депутатів використовує державні субвенції як спосіб зробити прихильним до себе виборця. Разом з тим розуміємо, що не завжди всі ці субвенції відповідають меті та довготривалому ефекту, якому мала б відповідати. Якщо накласти всі дані на межі округів, в яких були обрані нардепи, то бачимо, що жодної субвенції не отримали райони, які відносяться до виборчого округу №122, де був обраний Володимир Парасюк, інші отримали більші чи менші субвенції…», – зазначила юрист Громадянської мережі ОПОРА у Львові Наталя Матківська.

За результатами цього дослідження Львівщина минулого року отримала 285 млн грн, що становить 5,4 % від загальної суми виділених субвенцій у країні. Областями-лідерами у 2017 році стала Вінницька область, на яку скеровано 371 млн грн, що становить 7,1 % від загальної суми виділених субвенцій, далі – Харківська (343 млн грн, або 6,5 %), Івано-Франківська (337 млн грн чи 6,4 %)  та  Одеська (293 млн грн  чи 5,6 %) області.

На об’єкти міста Львова було виділено 98,48 млн грн, що становить 35 % усіх надходжень. Зокрема, за кошти субвенції було профінансовано реконструкцію Львівського обласного клінічного перинатального центру, пологового корпусу Львівської обласної клінічної лікарні, реставрацію собору Святого Юра у м. Львові. Загалом, більшість державних субвенцій, отриманих містом, були спрямовані на медичну та освітню сфери.

17 районів Львівської області отримали субвенції у розмірі від 1,9 (Мостиський район) до 15,8 (Городоцький район) млн. грн. Окремі субвенції отримували також і міста обласного значення: Борислав, Новий Розділ, Червоноград, Стрий, Самбір та Трускавець. Жодних субвенцій у 2017 році не отримали Дрогобицький, Жовківський та Яворівський райони та міста обласного значення Дрогобич, Моршин.

Субвенція, як форма грошової допомоги з боку держави місцевим органам влади, призначена на реалізацію конкретно визначеної цілі (цілей) і може надаватися у таких сферах: медична; освітня; на формування інфраструктури ОТГ; на погашення різниці між фактичною вартістю комунальних послуг, що постачалися населенню; на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я в сільській місцевості; на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Ми проаналізували цільове призначення коштів субвенції, виділених для Львівщини.

Підтвердилася всеукраїнська тенденція щодо виділення найбільше субвенцій, як у кількісному так і у грошовому показниках, на заклади освіти – 97,6 млн грн.

Найбільші суми (від 5 до 1 млн грн) було спрямовано на будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт навчальних закладів, трохи менші – на ремонт окремих приміщень, як от спортзалів, дахів чи заміну вікон. Найбільші субвенції в освітній сфері були виділені на:

-реконструкцію з розширенням середньої загальноосвітньої школи № 41 в смт Брюховичі (5 млн грн),

-реконструкцію середньої загальноосвітньої школи № 9 у НВК “ЗОШ I-III ступенів № 9 ДНЗ” у м. Стрию (4 млн грн),

-будівництво загальноосвітньої школи I-III ступенів у селі Суховоля Городоцького району (3,6 млн грн),

-заходи по енергоефективності при реконструкції загальноосвітньої школи I-III ступенів в селі Заболотці Бродівського району (2,8 млн),

-будівництво загальноосвітньої школи I-II ступенів в селі Братковичі Городоцького району (2,6 млн),

-реконструкцію з добудовою Верхньосиньовидненської загальноосвітньої школи I-III ступеня у смт. Верхнє Синьовидне Сколівського району (на суму 2,5 млн грн).

8,52 млн грн (близько 9 % коштів державної субвенції, виділених на освітню сферу) спрямовано на придбання в окремі навчальні заклади музичної апаратури, телевізійного і аудіовізуального обладнання, комп’ютерного та мультимедійного обладнання, спортивного інвентаря, шкільних парт тощо. Загалом було здійснено 410 транзакцій, більшість з яких спрямовано на заклади освіти області і лише 11 – міста Львова.

Наступна за розміром частина державних субвенцій була виділена на медичні заклади – 86,19 млн грн які отримані 95 транзакціями. Місто Львів, як обласний центр, отримало найбільші у грошовому вимірі субвенції. Зокрема, трохи більше половини від цієї суми (45 млн) було виділено на реконструкцію Львівського обласного клінічного перинатального центру (вул. Дж. Вашингтона, 6), ще 9,5  млн – на капітальний ремонт інженерних мереж та приміщень пологового корпусу Львівської обласної клінічної лікарні на вул. Некрасова 4. Крім цього, 2,9 млн грн отримала Львівська обласна клінічна лікарня (вул. Чернігівська, 7) на закупівлю медичного обладнання, 2,5 млн – комунальний заклад Західноукраїнський дитячий спеціалізований медичний центр (вул. Дністерська, 27) для заміни ліфтів та 2,2 млн – Львівська обласна дитяча клінічна лікарня “Охматдит” для ремонтно-реставраційних робіт у приймальному відділенні.

Однак не тільки обласний центр отримав субвенції на медичну сферу. Державне фінансування також було спрямоване у райони області: 3 млн грн – на добудову терапевтичного корпусу на 50 ліжок Городоцької центральної районної лікарні, 2,5 млн грн – на придбання цифрового рентгенодіагностичного комплексу КРДЦ-01-Альфа на два робочі місця для Жидачівської центральної районної лікарні, 2,2 млн грн – на реконструкцію даху з утепленням горища Кам’янка-Бузької центральної районної лікарні.

На житлово-комунальне господарство, благоустрій та розвиток інфраструктури загалом було виділено 45,16 млн грн. Половину з цих коштів (20 млн) призначено для реставрації комплексу споруд собору Святого Юра у м. Львові.

На будівництво каналізаційної мережі по вул. Шевченка в м. Львів – Винники та на реконструкцію системи водопостачання міста Ходорів Львівської області перша черга (с. Садки – насосно-фільтрувальна станція) виділено відповідно 5 та 3 млн грн. Ще 3 млн грн виділено на реконструкцію незавершеного будівництва адмінбудинку з розміщенням приміщень сільської ради, музичної школи, відділення зв’язку і амбулаторії у селі Гірне Стрийського району. Серед інших призначень субвенцій цієї категорії є ремонт систем водопостачання, благоустрій територій конкретних населених пунктів чи їх частин, придбання ліхтарів, облаштування пасажирських зупинок для очікування громадського транспорту. Всього у 2017 році було профінансовано 115  таких об’єктів, серед яких значна кількісна частина (78 об’єктів) знаходиться у Миколаївському, Золочівському та Перемишлянському районах, що входять до 123 виборчого округу.

На ремонт дорожнього покриття та розвиток дорожньої інфрастуктури у 2017 році було спрямовано 26,69 млн грн. Серед них 10 млн виділено на відновлення автомобільного моста через річку Тисмениця у м. Борислав. Менші надходження спрямовано на реконструкцію площі Героїв Майдану у місті Новий Розділ (1,5 млн), площі у місті Золочів (1,2 млн), ремонт дорожнього покриття об’єднаної територіальної громади смт. Гніздичів Жидачівського району (1,4 млн) та сіл Підгірне (1,3 млн) і Чижиків (1,2 млн) Пустомитівського району.

Таким чином кошти на ремонт доріг отримали Пустомитівський, Жидачівський, Золочівський, Миколаївський, Старосамбірський та Турківський райони, міста Борислав, Новий Розділ та Львів.

Субвенції на соціально-культурну сферу у 2017 році становили 21,64 млн грн та були спрямовані на 152 об’єкти. Великих транзакцій на суму більше мільйона грн було лише 3: капітальний ремонт народних домів у селі Бережниця Жидачівського району (1,5 млн), в селі Чижиків Пустомитівського району (1,44 млн), реконструкція народного дому в селі Богданівка Буського району (1,4 млн). Інші транзакції субвенцій у цій сфері стосувалися також реконструкції чи капітального ремонту народних домів чи окремих їх приміщень, закупівлі музичної апаратури та оргтехніки, придбання книг у бібліотеки. Географія цих субвенцій є значно ширшою і охоплює Бродівський, Буський, Городоцький, Жидачівський, Золочівський, Кам’янко-Бузький, Миколаївський, Мостиський, Перемишлянський, Пустомитівський, Радехівський, Самбірський, Сколівський, Сокальський Старосамбірський та Турківський райони.

Окремо було досліджено питання виділення державних субвенцій на облаштування дитячих та спортивних майданчиків, на які у 2017 році було спрямовано 7,96 млн грн. Аналіз розподілу коштів цього виду субвенцій показав, що 119 зі 133 профінансованих об’єктів (на  суму 6,56 млн грн) розташовано у Новому Роздолі, Золочівському, Перемишлянському та Миколаївському районах, що збігаються з межами 123 виборчого округу.

Багато експертів та аналітиків сумніваються у доцільності такого роду державних інвестицій, оскільки вони не впливають на комплексний розвиток регіону, розпорошують фінанси та не сприяють досягненню довготривалого ефекту. Як наголошують у громадській мережі, часто депутати-мажоритарники використовують субвенції, щоб показати свою ефективність як народного депутата, який залучає кошти на свій виборчий округ, і як наслідок – розраховує на підтримку виборців під час наступних перегонів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *