ОСТАННІ НОВИНИ

У департаменті охорони здоров’я розповіли, що слід знати про дифтерію

Дарина Смеречанська

|

У департаменті охорони здоров’я Львівської ОДА нагадали мешканцям області про небезпеку дифтерії: як вона проявляється і як себе захистити.

 

Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Факторами передачі також можуть бути предмети побуту.

Збудником є дифтерійна паличка (коринебактерія), яка виробляє екзотоксин, стійка до дії різних чинників. Коли вона потрапляє у дихальну систему, виробляє токсин, що блокує синтез білка в клітинах. В результаті чого виникають тяжкі функціональні та структурні зміни, інколи несумісні з життям. Інкубаційний період захворювання – від 3 до 10 днів.

Захворювання на дифтерію зустрічається в усьому світі. Максимальна кількість випадків зазвичай припадає на осінньо-зимовий період.

Під час епідемії дифтерії в Україні з 1991-го до 1998-го року, спричиненої низьким охопленням дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації дорослих, захворіли близько 20 тисяч людей, 696 з них померли.

За останні роки в Україні реєструвалися поодинокі випадки захворювання на дифтерію: 2011 рік – 8 випадків (серед них – 2 дітей), 2012 – 5 (серед них – 1 дитина), 2013 – 6 (серед них – 2 дитини), 2014 – 4 (серед них – 1 дитина), 2015 – 2 (серед них – 1 дитина), 2016 – 4 дорослих.

Дифтерія — вакцинокерована інфекція. Хворіють на дифтерію не щеплені або невірно щеплені особи.

Захворювання на дифтерію може мати наступні прояви:

-біль у горлі,

-підвищена температура, лихоманка,

-набряк слизової оболонки ротоглотки,

-наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу,

-набряк шиї,

-збільшення шийних, підщелепних лімфатичних вузлів.

Ускладнення від дифтерії можуть включати:

-блокування дихальних шляхів,

-інфекційно-токсичний шок,

-пошкодження серцевого м’яза (міокардит),

-ураження нервової системи,

нефрозонефрит,

-легеневу інфекцію (дихальну недостатність або пневмонію).

Профілактика

Єдиний спосіб захиститися від дифтерії і попередити розвиток небезпечних ускладнень – вакцинація  дітей, згідно з календарем профілактичних щеплень, і ревакцинація  дорослих (кожні 10 років).

Щеплення проводяться у кабінетах щеплень дільничних поліклінічних закладів (безкоштовно). А також існує мережа приватних кабінетів щеплень, де можна отримати щеплення за власні кошти.

У Львівській області достатньо вакцини (АКДП, АДП, АДП-м), щоб забезпечити надійний захист проти дифтерії і дітям, і дорослим.

Щеплення можна провести в поліклініці чи амбулаторії за місцем проживання або відповідно до укладених декларацій після консультації з педіатром чи сімейним лікарем.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *