ОСТАННІ НОВИНИ

Стоп нищенню архітектурних пам’яток. Порошенко підписав закон про ЮНЕСКО

Андрій Котенський

|

Президент України Петро Порошенко підписав наболілий законопроект №1553 , який має захистити від навмисного знищення пам’ятки ЮНЕСКО в Україні. Відповідна інформація з’явилася на сайті Ради, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Як розповів співавтор закону народний депутат України Ігор Васюник, мова йде про пам’ятки, на які їдуть подивитись в Україну зі всього світу, і які водночас приваблюють забудовників-вандалів. Ці  пам’ятки вони руйнували незаконними забудовами:

Об’єкти ЮНЕСКО в Україні до сьогодні ніяк не захищались законодавством України, а відтепер під захист потрапили:

– увесь історичний ансамбль міста Львова

– Софіївський собор та прилеглі чернечі будівлі

– Києво-Печерська лавра

– будівля університету в Чернівцях – колишня Резиденція Буковинських митрополитів

– старовинні дерев’яні церкви на Львівщині

– букові праліси Карпат

«До ухвалення закону мали повний правовий вакуум в українському законодавстві щодо охорони пам’яток ЮНЕСКО В Україні. Наслідки для Львова відомі – постійні скандали із незаконними, хаотичними забудовами в історичній частині Львова. Маємо на сьогодні не менше півсотні незаконних забудов на території пам’ятки і понад 200 в її буферній зоні. Після ухвалення закону матимемо нарешті закріплений правовий статут пам’яток ЮНЕСКО в Україні, а отже – ці пам’ятки будуть захищені законом. Створення Органу управління та Наглядової ради пам’яткою – це створення системи стримувань і противаг, щоб рішення про будівництво чергового монстра чи руйнування кам’яниці в історичному Львові не ухвалювалось безіменним чиновником в Києві, а щоб в Мінкультури обов’язково враховували висновок фахівців. Ці фахівці безпосередньо працюватимуть в Органі управління, відповідатимуть за свої рішення і вони ж готуватимуть реальні звіти в Комітет ЮНЕСКО щодо стану тієї чи іншої пам’ятки, готуватимуть план з управління і розвитку цією пам’яткою.

Важливо, як тільки закон буде підписаний – Мінкультури має затвердити положення про склад, кваліфікаційні вимоги до обрання членів Органу управління і Наглядової ради пам’ятки. Без цього закон повноцінно не запрацює. Я особисто, а також інші співавтори документу візьмемо активну участь в напрацюванні цих положень, щоб ні Орган управління, ні Наглядова рада не стали «ручними», як це часто намагаються зробити для ухвалення зручних комусь рішень. Має бути відповідна кваліфікація, досвід роботи і безумовно – хороша репутація. До Наглядових рад мають обов’язково увійти авторитетні громадські діячі: вони всі ці роки в судах відстоювали збереження пам’яток і готували альтернативні звіти в Комітет ЮНЕСКО про стан їхнього збереження, тепер – матимуть можливість на законних підставах впливати на ухвалення тих чи інших рішень», – розповів Львівському порталу Ігор Васюник.

До складу ініціаторів закону окрім Ігоря Васюника також увійшли нардепи Микола Княжицький та Марія Матіос.

Як відомо, 19 червня, Верховна Рада прийняла законопроект №1553 «Про внесення змін до ЗУ «Про охорону культурної спадщини», який суттєво врегулює ситуацію з будівництвом в охоронній зоні ЮНЕСКО. Закон щодо збереження пам’яток культурної спадщини, внесених до Списку ЮНЕСКО не могли прийняти  12 разів із 2014 року.

Як відомо, у Львові кілька останніх років активно забудовують зону ЮНЕСКО та історичний ареал міста. І протягом останніх місяців кількість таких випадків стрімко зросла. Зокрема, у середині травня виконавчий комітет Львівської міської ради погодив будівництво скляних офісіву зоні ЮНЕСКО. Також у цій охоронній зоні хочуть збудувати новий 6-поверховий готель.

Також Львівський портал опублікував статтю: Як новий закон щодо пам’яток ЮНЕСКО вплине на історичний Львів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *