ОСТАННІ НОВИНИ

Ірина Микичак: «В Україні дифтерія. І це вже не один випадок. Подбайте про себе і своїх дітей!»

Соломія Григор'єва

|

Директорка департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Ірина Микичак про дифтерію та вакцинацію:

«В Україні дифтерія. І це вже не один випадок. Чотири підтверджених, а ще чотири в процесі лабораторного підтвердження.

Багато хто думає, що дифтерія – вкрай рідкісна хвороба. Насправді – це велика загроза. Як і прогнозували досвідчені педіатри після епідемії кору приходить дифтерія.

Я добре пам’ятаю статтю десь у 89 році у Комсомолці “Ну подумаєш – укол” . І масовий антивакцинальний психоз після цієї публікації, відмови батьків від вакцинації дітей. І як наслідок. Ми горіли від кору, десятки випадків давно забутого правцю. Епідемії грипу із сотнями летальних випадків.

Дифтерія забирала життя на Львівщині у 94 – 96 роках.

На початку 20-го століття смертність від дифтерії серед дітей сягала майже 100%. Десь із 60-х років після введення обов’язкової вакцинації захворюваність різко знизилася.

За рік з 1990 по 1991 рік захворюваність на дифтерію зросла у 8.5 разів, і особливо серед дітей перших трьох років життя. А до 1994 року досягла свого максимуму – це 52.1 випадку на 100 000 чоловік, на початок року, а потім у результаті розвитку епідемії він досяг рівня до 150.5 чоловік на 100000 населення, що є дуже багато. Це означає, що хворіли кожен 1-2 осіб з тисячі. Окрім того, на 25% зросла і кількість носіїв, тобто потенційних джерел інфекції.

До антивакцинальної кампанії додались незрозумілі для лікарів перебої із закупівлею та поставками вакцин від МОЗ в області.

Активна вакцинацію від дифтерії дозволило знизити захворюваність більш ніж удвічі. Але, на рівень кінця 80-х років ми до цих пір вийти не можемо – охоплення вакцинацією вкрай ще недостатнє, і захворіти на дифтерію цілком можливо.

ЛЬВІВЩИНА ЗАБЕЗПЕЧЕНА ВАКЦИНАМИ. УСІ АМБУЛАТОРІЇ ТА ПОЛІКЛІНІКИ ПРОВОДЯТЬ ВАКЦИНАЦІЮ! НЕ РИЗИКУЙТЕ ЗДОРОВ’ЯМ! ПОДБАЙТЕ ПРО СЕБЕ і СВОЇХ ДІТЕЙ!»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *