ОСТАННІ НОВИНИ

Війна львівської мерії і «Дивосвіту». Хто кого покладе на лопатки?

Соломія ГРИГОР'ЄВА

|

Минулого четвера, 12 липня, у Львові погодили створення нового комунального дитячого садочка №188, а він вже встиг обрости скандалами. Його сусідом є ДНЗ №42, більш відомий як «Дивосвіт», і керівництво цього навчального закладу робить все, щоб новий садок не запрацював. Керівництво 42-ого садочку вважає, що новий ДНЗ перешкоджатиме їхній роботі, тому з перших ж днів судиться з міської радою. Що ж власне сталося, чому управлінський орган і комунальний заклад не можуть порозумітись, та що буде далі, намагався з’ясувати кореспондент Львівського порталу.

Про деталі конфлікту (з чого все почалось чи чим, на її думку, має закінчитись) 17 липня на брифінгу розповіла начальниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик.

До 2009 року у вільних приміщення на вулиці Сміливих 26а, де зараз має бути садок №188, перебувала приватна школа «Еврика». Після того, як вона закрилась, ці приміщення були незадіяними до 2015 року. У 2015 році тут розпочалися ремонтні роботи. У 2016 році ремонт завершився, а так як поруч був і є садочок №42 («Дивосвіт»), в електронній реєстрації якого станом на 1 вересня 2016 року не було дітей до зарахування, то ці приміщення ухвалою сесії ЛМР були передані садочку №21, бо там була зареєстрована велика кількість дітей.

Але садок №21 не зміг ними користуватись, адже керівник садочку №42 Наталя Заранська подала до суду на припинення дії ухвали. Таким чином ці приміщення були незадіяні цілий рік. В січні 2018 року там прорвало труби, система опалення була непридатна для використання.

«Туди була скерована інженерна група і відбувся ремонт цих теплових труб, і ми дізналися, що ці відремонтовані приміщення є зайняті двома групами дітей 42-ого дошкільного навчального закладу. В письмовому поясненні керівника пані Заранська написала, що не вважала за потрібне інформувати управління освіти про використання цих приміщень…

Тому 12 липня ухвалою сесії міської ради ми прийняли рішення, що приміщення за адресою вул. Сміливих, 26а будуть передані новому дошкільному навчальному закладу. В цей ж день ми зареєстрували установу, призначили керівника. Цей заклад в першу чергу повинен забезпечувати дошкільною освітою дітей учасників АТО, Революції гідності, військовослужбовців ЗСУ та Нацгвардії. Окрім того, цей садок мають право відвідувати діти інших пільгових категорій (діти-сироти, діти-інваліди…)», – розповіла начальниця управління освіти міської ради Зоряна Довганик.

Найцікавіще почалося в п’ятницю, 13 липня. За словами З. Довганик, батьківська рада та керівництво садочку «Дивосвіт» не допускали на місце управлінців та керівника новоствореного садочку. Марія Савка, яка є виконуючої обов’язків керівника садочку №42, почала чинити опір працівникам садку №188, які прибирали в приміщенні, щоб там почав діяти дошкільний заклад. Додамо, що пані Савка є мамою завідувачки «Дивосвіту» пані Заранської та підприємцем, який надає додаткові освітні послуги садочку №42.

«Вона не має підписаного жодного договору про надання додаткових освітніх послуг. Такий договір не є погоджений ані відділом освіти, ані управлінням освіти», – зазначила Зоряна Довганик.

Далі приміщення впродовж трьох днів охороняла муніципальна варта, але їх намагались вигнати з цього місця батьківська громада, пані Савка та працівники поліції. У понеділок, 16 липня, на місце знову прийшли працівники нового садочку №188, які приводили приміщення до належного стану. Коли працівники садочку ввечері покинули приміщення і там залишились лише представники муніципальної варти, знову прийшли поліцейські і представники слідчо-оперативної групи, які намагалися вигнати муніципалів.

Відтак мерія не має жодної управи на керівництво садочку №42. Будь-які догани, які виписують керівниці, Наталя Заранська оскаржує в суді. Аргументацію суду така, що це цілісний майновий комплекс, тому там може функціонувати лише один ДНЗ.

Також варто розуміти, що батьки, які віддають дітей у садочок №42, підписують угоди із ФОП Савка та сплачують кошти за надання їхнім дітям додаткових освітніх послуг. Це театральна студія, вивчення англійської мови, хореографія, тощо. За ці додаткові освітні послуги батьки сплачують додаткові кошти, тому мешканці, які живуть поруч з цим садком навіть не реєструють дітей до нього, бо розуміють, що їх будуть змушувати укладати такі угоди, за які потрібно окремо сплачувати, а люди такої можливості не мають.

«Садочки №42 і №188 – це комунальні дошкільні навчальні заклади. За всі комунальні послуги, зарплати, ремонтні роботи і так далі оплачується з міського бюджету. Чомусь у Львові побутує думка, що так званий «Дивосвіт» – це приватний садочок, тому простим львів’янам навіть в голову не приходить ідея зареєструватися у цей навчальний заклад. Саме тому, щоб пільгові категорії громадян могли віддати своїх дітей у садок, був створений садок №188. Львівська міська рада має повне право приймати рішення щодо створення нового дошкільного навчального закладу, і абсолютно нормально дві комунальні навчальні установи можуть функціонувати у одному приміщенні», – наголосила на цьому ж брифінгу керівниця відділу освіти Галицького та Франківського районів Леся Васюта.

«Потрібно розуміти, що людина з комунального садочку робить бізнес. І варто також підняти питання того, чиї діти вчаться у цьому садочку. А це діти прокурорів, суддів, депутатів. Тому управління освіти не може навести порядок цивілізованим методом, бо будь-яке рішення, яке приймається нами на сесії чи комісії, оскаржується в суді. І звільнити пані Заранську не можна, бо для цього немає законних підстав», – додав депутат Львівської міської ради Любомир Босаневич.

На запитання журналістів, як мерія бачить роботу нового садка, якщо його працівникам постійно чинять опір, начальниця управління освіти ЛМР відповіла, що сподівається на моральні принципи пані Заранської. Щоб там не було, ДНЗ №188 почне працювати ще до 1 вересня цього року.

«Садочок №188 буде функціонувати у звичному режимі. Ми плануємо відкрити там 4 групи на 100 дітей. Ми маємо створену електронну реєстрацію для ДНЗ № 188, і туди вже почали реєструвати дітей для зарахування», – заявила Зоряна Довганик.

Своєю чергою завідувачка «Дивосвіту» запевняє, що мерія рейдерським способом захопила приміщення її садка, тому буде боротись за них через суди. Львівський портал звернувся до керівниці садочку №42 Наталії Заранської для того, щоб вона розповіла свою версію конфлікту.

За її словами, дитячий садок №42 не може функціонувати в одному приміщенні з новим ДНЗ, адже будівля на вулиці Сміливих, 26а належить виключному одному садочку.

«Дошкільний заклад, і це доведено експертизою – це цілісний майновий комплекс. Ті невідомі люди, які знаходяться на тій частині, де має бути новий садок, незаконно заблокували вхід. Там є поверх, який по їх документах, не є наданий новому садку, адже там є господарські приміщення і пральня садочку №42, єдина щитова дошкільного закладу (тобто другий поверх є повністю без світла). Це маячня, яку придумало управління освіти разом з депутатами міської ради, оскільки абсолютно спокійно можна було відкрити 4 групи у нашому садочку. Наші батьки звернулися до управління освіти з прохання відкрити чотири нових груп навіть для тих категорій дітей, для яких вони хочуть відкрити новий садочок, хоча ці пільгові категорії є чистої води маніпуляціями. Наприклад там йде мова про дітей курсантів Національної академії сухопутних військ, а вони не є в категорії пільговиків.

Як можуть функціонувати заклади, коли вривають невідомі люди, тітушки, трощать заклад, сама начальник управління освіти разом з начальниками відділів освіти цілого Львова виносять іграшки, майно наших дітей. Невідомі чоловіки мало не побили виконуючу обов’язків начальника ДНЗ №42… Я вважаю, що це аморально, цинічно, непедагогічно і незаконно. Це просто ганьба, що в європейському місті Львові чиняться такі беззаконня чиновниками відділів освіти і депутатами міської ради», – розповіла директорка ДНЗ.

Фото: dyvosvit.lviv.uaZik

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *