ОСТАННІ НОВИНИ

«Це все – політика». Як у міськраді Львова виділяли нову ділянку під сміттєвий завод всупереч рішенню мешканців

Наталя ДУЛЯБА

|

Вчора, 18 липня, у Львові з ініціативи місцевих мешканців відбулись громадські слухання щодо сміттєпереробного заводу на вул. Пластовій, 13. Проти його будівництва проголосували 325 людей з 352 зареєстрованих. На слухання прийшли деякі депутати міської ради, активісти та журналісти, проте мер Андрій Садовий та всі члени фракції «Самопоміч» їх просто проігнорували, що обурило львів’ян та депутатський корпус.

Водночас на сьогодні, 19 липня, у міськраді терміново збирають позачергову сесію, аби розглянути шість питань, для прийняття яких депутатам не вистачило голосів минулого тижня. Серед них – два земельні питання щодо вул. Пластової, 13.

Розпочати позачергову сесію міськради вчасно не вдалося, працювати депутати почали майже на годину пізніше – близько об 11:00 год. Перед голосуванням за земельні питання на вул. Пластовій у сесійній залі не могли оминути тему вчорашніх громадських слухань. Депутати дорікали меру і його політсилі за те, що вони не прийшли на них, відтак вимагали в Андрія Садового пояснень.

Міський голова своєю чергою пояснив, що потреби в його особистій присутності не було, оскільки на слуханнях були директор ЛКП «Зелений Львів» Вадим Ноздря та директорка департаменту ЖКГ міської ради Ірина Маруняк. Саме вони, на думку Садового, могли «наскільки фахового все пояснити і розтлумачити».

«Я спілкувався (щодо будівництва сміттєвого заводу, – ред.) з Куйбідою, Буняком, Шпіцером – із тими мерами, які працювали до мене. На всі звернення, будь-які ділянки ніхто ніколи позитивного рішення не дав і не дасть. Тому що це – політика. Кожна громада повинна обслуговувати себе сама. І ця технологія, яку застосовуватимуть, є безпечною, а цей завод буде одним із найекологічніших в цьому ареалі. Адже ЄБРР підтримує виключно екологічно чисті проекти. І цей ґрант на 10 мільйонів євро, який ми отримали, є цьому підтвердження. Я розумію, що комусь кортить, і людям розказують страшні історії. Але будьте пильними, уважними. Всіх, хто хоче поїхати подивитись на сміттєпереробні заводи в Польщі, ми зможемо завезти, маємо на це кошти», – заявив Андрій Садовий.

Також він зазначив, що 99% мешканців Львова підтримують будівництво сміттєпереробного заводу, адже це буде «буде чистий, якісний продукт». Однак результати звіту його впливу на довкілля у місті ще не оголошували. Більше того, чи готовий вже такий документ, і чи відправили  його вже на погодження у Мінприроди, наразі невідомо.

«Мені приємно, що 99% мешканців Львова підтримують цей проект, бо це є правильно. Ми будемо ще проводити багато слухань, будемо мати багато дискусій, ми маємо пройти ще дуже довгу процедуру, бо ніхто в Україні цю процедуру ще не проходив. Та давайте не будемо гальмом цієї процедури, давайте іти вперед. Я – «за» дискусію, але за фахову дискусію. Чому в Польщі 150 заводів працює? Чому там все нормально, а в нас говорять, що це – щось страшне? Якщо ми беремося за якісь проекти, то доводимо їх до кінця. Завод буде реалізований, це буде чистий, якісний продукт», – підкреслив Садовий.

На такі заяви мера депутатка Юлія Гвоздович вкотре наголосила, що мешканці мікрорайонів Знесіння та Кривчиці не довіряють владі, оскільки тривалий час їхні екологічні проблеми ніхто не вирішує. У цій частині Львова сьогодні існує вже близько півсотні промислових підприємств, а сміттєпереробний завод, як неодноразово заявляли місцеві мешканці, може причинити екологічну катастрофу.

«Питання щодо очисних споруд водоканалу жодного разу не стояло в порядку денного ні нашого, ні попередніх скликань. Ми бачили в бюджеті, що всього лише 7 млн грн виділяють на їхню модернізацію з необхідних 150 млн євро. Тож звідки у громади виникла недовіра до влади, до того, що вона буде правильно реалізовувати «найбільш екологічний в Україні сміттєвий завод»? Як громада може довіряти нам, вам, Андрію Івановичу, виконавчому комітету, якщо не проводилась жодна екологічна оцінка тих небезпечних речовин, які виділяють мулові поля та очисні споруди? Як може громада довіряти, якщо їхню електронну петицію (щодо заборони будівництва заводу на Пластовій, 13, – ред.) вже місяць не вносять навіть у порядок денний сесії? А цю місцеву ініціативу підтримали 1500 мешканців. Я погоджуюсь, що варто вести професійний діалог (щодо будівництва заводу, – ред.), але якщо ви знайшли час поспілкуватися з попередніми керівниками міста, то знайдіть час, щоб особисто поспілкуватися з мешканцями. І не в своєму кабінеті з певними представниками мешканців, прийдіть до людей. І ніхто не переводить це в політику. Це – господарське питання», – підкреслила Юлія Гвоздович.

Також вона запропонувала надати слово представнику громади мікрорайону Знесіння щодо вчорашніх громадських слухань. Втім мер заявив, що це буде порушенням регламенту, оскільки жодних звернень щодо виступів під час сьогоднішньої позачергової сесії не надходило. До слова, про це позачергове засідання міської ради стало відомо вчора орієнтовно о 17:30 год.

Водночас голова депутатської комісії екології та природокористування Ірина Оршак наголосила, що Вадим Ноздря, якого сьогодні так хвалив Андрій Садовий, жодного разу не приходив на засідання, щоб відповісти на запитання її членів. А їх у депутатів назбиралось чимало.

«Ми кілька разів розглядали проекти ухвал, які стосувалися напряму цього сміттєпереробного заводу. Жодного разу пан Вадим (Ноздря, – ред.) не приходив до нас на комісію і не пояснював цього питання. Доповідали керівники і представники департаменту, тому є ряд екологічних зауважень стосовно реалізації, стосовно екологічного й економічного ефекту цього заводу. Однак я погоджуюся, що він повинен бути. Але є ряд запитань, на які сьогодні немає відповідей», – резюмувала Ірина Оршак.

Під тиском депутатів Андрій Садовий таки пообіцяв, що його підлеглі, зокрема Вадим Ноздря, прийде на засідання екологічної комісії, а також зауважив, що місто проведе «стільки зустрічей, скільки потрібно».

«Сьогодні ми не приймаємо рішення щодо сміттєпереробного заводу. Зараз ми тільки говоримо, що ми, львів’яни, готові рухатися в цьому напрямку. Попереду ще дуже багато процедур державного рівня. Хто дозволить робити щось таке, що може комусь зашкодити? Та ніколи в житті. Я ж живу неподалік, невже ви думаєте, що собі буду щось погане робити? Чи для львів’ян? Та мене вони зметуть», – заявив мер.

Зрештою, жвава дискусія у сесійній залі досить скоро завершилась, а депутати, перш, ніж голосувати за земельні питання, раптово запропонували зробити невелику перерву. Опісля її завершення ухвали щодо землі на вул. Пластовій, 13 прийняли із блискавичною швидкістю, без будь-яких обговорень. «За» вдалося назбирати 33 голоси.

Зокрема, мерія надала дозвіл ЛКП «Львівводоканал» на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення п’ятьох земельних ділянок, площею майже 18 га, на вул. Пластовій, 13 для розширення та модернізації очисних споруд. Також депутати виділили ЛКП «Зелене місто» земельну ділянку, площею понад 2,9 га, для майбутнього сміттєпереробного заводу. При цьому ухвалу щодо землі під завод депутати намагались прийняти ще під час минулої сесії міськради, тоді вони розглядали це питання аж п’ять разів, однак щоразу їм не вистачало голосів.

Як повідомляв Львівський портал, будувати сміттєпереробний завод на вул. Пластовій, 13  хочуть 12 компаній. Проте ще раніше місцеві жителі виступили категорично проти цього будівництва, також майбутній завод розкритикувало Європейське екологічне бюро.

Водночас позицію місцевих жителів підтримували депутати міськради Львова, вони закликали Андрія Садового розглянути альтернативу земельній ділянці на вулиці Пластовій, 13. Однак навіть жодних намірів щодо можливого вибору іншої ділянки у мерії не оголошували.

У травні міська рада Львова вже виділяла майже 3 га землі під цей завод. Як він виглядатиме, дивіться тут.

Також 1 червня у Києві підписали угоду на отримання 35 млн євро кредиту від ЄБРР на будівництво сміттєпереробного заводу у Львові та на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища.

Натомість Андрій Садовий обіцяв, що сміттєпереробний завод зведуть через два роки, а рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища завершать через п’ять років. Саме будівництво заводу планують розпочати ще цього року. Однак зважаючи на те, що влітку 2019 року Львівська ОДА втратить свої повноваження на вивіз сміття, а місто найімовірніше не встигне звести сміттєпереробний завод, Львівська міськрада планує звозити відходи на перевантажувальну станцію.

Фото: ZIK

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *