ОСТАННІ НОВИНИ

Україна переходить на міжнародні стандарти закупівель медвиробів – GMDN

Андрій Котенський

|

МОЗ підписало меморандум, щоб впровадити в Україні міжнародний класифікатор для медичних виробів – GMDN (Global Medical Device Nomenclature). Першими з усіх країн, що вийшли з-під окупації совєтів! Про це повідомила в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

 

За словами У. Супрун – це ще один крок назустріч сучасній охороні здоров’я в Україні. Крок до єдиного медичного простору з Європою та усім світом.

«Його впровадження в Україні – це великий прорив», – наголошує Уляна Супрун.

Меморандум передбачає, що вже з наступного року українські медзаклади почнуть закуповувати медичні вироби за визнаним у розвинених країнах уніфікованим класифікатором – GMDN. Це спростить процес закупівель, унеможливить корупцію і в результаті лікарні зможуть купувати більше необхідних якісних матеріалів, інструментів, імплантів та медичного обладнання.

Як розповіли Львівському порталу у прес-службі Кабміну, класифікатор GMDN – це база даних, що містить інформацію про всі типи медичних виробів – всі вироби, що використовуються для діагностики, профілактики, моніторингу, лікування або полегшення стану людини у випадках хвороби або травми.

Класифікатор використовують у понад 70 країнах світу, зокрема у більшості країн Європи та у США. Нині у системі близько 7,5 тисяч виробників з усього світу та понад мільйон медичних виробів.

Досі медзаклади могли вільно формулювати назви медичних виробів, маніпулювати технічними характеристиками і таким чином завищувати ціни і сприяти корупції у тендерах на публічну закупівлю медичних виробів. З упровадженням GMDN-класифікатора такі дії стануть неможливими, адже у цій базі даних кожен тип медвиробів має унікальний короткий код (5 цифр) і супроводжується чіткими характеристиками. Наприклад, неможливо буде розділити закупівлю одного виробу на кілька під різними назвами, змінити технічні характеристики виробу під конкретного учасника тендеру чи одразу подати заявку на закупівлю ліків і медичних виробів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *