ОСТАННІ НОВИНИ

Україна – лідер з експорту незаконної деревини до країн ЄС

Дарина Смеречанська

|

Із України до країн ЄС імпортується більше незаконної деревини, ніж з будь-якої іншої країни світу і більше, аніж із країн Латинської Америки, Африки та Південно-Східної Азії, разом узятих. Про це йдеться у доповіді британської неурядової організації Earthsight, що вивчає проблеми незаконного вирубування лісів по всьому світу, повідомляє gazeta.ua.

 

Згідно з висновками Earthsight, під час дії мораторію на вирубування лісу, в обхід не тільки національного законодавства, а й регламентів і сертифікацій ЄС, український ліс рубають і вивозять такими темпами, що за чотири роки його експорт до країн ЄС зріс на 75%, перевищивши позначку в мільярд євро у 2017 р.

За даними експертів, майже 60% вирубок порушують встановлені українським законодавством обмеження, найчастіше, під надуманим приводом санітарних рубок.
Відзначається, що на країни Євросоюзу припадає 70% українського експорту деревини.

При цьому в Євросоюзі з 2013 р. діє Регламент ЄС, котрий встановлює критерії експорту деревини на ринок країн ЄС, — EUTR. Він прямо забороняє імпорт дерев, незаконно отриманих у країні походження, а ще вимагає від імпортерів проводити юридичні перевірки “з належною обачністю” для мінімізації ризику потрапляння незаконної деревини на внутрішній ринок Союзу.

Після запровадження в Україні мораторію на експорт лісу-кругляка на першому місці серед імпортерів українського дерева, за даними Earthsight, компанія Egger, другий у світі за обсягами виробник дерев’яних панелей, її два найближчі конкуренти — Kronospan і Swiss-Krono, а ще польська целюлозна фабрика, котра входить до найбільшої в світі паперової корпорації International Paper.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *