ОСТАННІ НОВИНИ

Голова МЗС Польщі визнав, що закон про «бандерівську ідеологію» створює проблеми

|

Кримінальна відповідальність за заперечення злочинів «українських націоналістів», передбачене у законі про Інститут національної пам’яті Польщі, створює проблему для українсько-польських відносин. Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович, передає Польське радіо.

 

За словами очільника МЗС Польщі Яцека Чапутовича, польсько-українські відносини «є добрими». Однак проблемою надалі залишаються зміни до закону про Інститут національної пам’яті.

На уточнююче запитання журналістів про зміни до закону про Інститут національної пам’яті глава МЗС заявив, що «справді, це деяка проблема», проте, як додав, «це справа Конституційного трибуналу (тобто конституційного суду Польщі – ред.) і ми чекаємо цього рішення».

Як відомо на основі зміненого в січні закону про ІНП передбачається кримінальна відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів. Президент Польщі підписав закон і заодно направив його на розгляд Конституційного трибуналу.

Так, 26 січня Сейм Польщі ухвалив запропонований рухом Kukiz’15 законопроект про заборону пропаганди так званої «бандерівської ідеології»,за яку передбачили штраф, ба навіть тюремне ув’язнення.

Експерти обурені, що у польському законопроекті з’явився термін «Малопольща», адже під ним поляки розуміють Галичину, і трактують це як натяк на територіальні претензії.

МЗС України також висловило свій протест, що Польща некоректно використовуються назви частини території сучасної України.

В ніч на 1 лютого, Сенат Польщі ухвалив закон про заборону «бандерівської ідеології».

«Чи треба нам нагадувати про концтабір в польському Явожно? Чи потрібно нам, українцям, вкотре згадати полякам про операцію Вісла чи Ризький договір? Чи коли Варшава разом з Москвою ділила Україну і як наслідок сама втрачала державність чи ставала жертвою поділу?», – відреагувала український парламентар Ганна Гопко.

Закон також передбачає штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

Верховна Рада України відповіла Польщі на скандальний закон: борці за незалежність – не злочинці.

Президент Польщі не почув України і підпиcав скандальний закон. США розчаровані цим підписанням.

Ізраїль також виступив категорично проти схвалення Сенатом Польщі законопроекту про Інститут національної пам’яті.

У червні 2018 року Сейм Польщі ухвалив зміни до оновленого закону про Інститут національної пам’яті, скасувавши статтю, що передбачає кримінальну відповідальність за приписування польському народу злочинів нацистів.

Варто зазначити, що у вилучених статтях йдеться лише про “публічне приписування польському народу відповідальності за злочини Третього рейху”. Згадка про “злочини українських націоналістів” лишається, як і відповідальність за це.

Окрім цього, від весни 2017 року між Варшавою та Києвом триває спір навколо заборони пошуків та ексгумації останків польських жертв воєн і конфліктів на території України.

Як повідомляв Львівський портал, польські націоналісти знищили пам’ятник воякам УПА поблизу Перемишля. Відсутність належної реакції польської влади на системне нищення українських місць пам’яті в Польщі Україна призупинила процес легалізації польських меморіальних об’єктів. Після цього Мінкульт Польщі визнав нищення пам’ятника воїнам УПА біля Перемишля законним, мовляв могил УПІвців там немає. Згодом на кладовищі у Грушовичах виявили поховання членів УПА.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *