ОСТАННІ НОВИНИ

У семи районах області за три роки не створили жодної ОТГ

Соломія Головіна

|

У семи районах Львівської області  досі нема жодної громади. Про це сьогодні, 10 липня, під час прес-конференції повідомила директор Львівського центру розвитку місцевого самоврядування Галина Гречин, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Вона зазначила, що через відсутність об’єднаних громад кілька районів області протягом трьох років не змогли отримати кошти інфраструктурної субвенції: Яворівський район – 124 млн грн, Дрогобицький – 116,4 млн грн, Турківський – 84,1 млн грн, Золочівський – 80,5 млн грн, Радехівський – 74,7 млн грн, Перемишлянський – 60,5 млн грн, Буський – 60,4 млн грн.

Кабмін щорічно затверджує розподіл обсягу субвенції на формування інфраструктури ОТГ. Так, за інформацією Львівського центру розвитку місцевого самоврядування у Львівській області ця сума в 2016 році склала 46 млн грн, у 2017 році –  63,5 млн грн, у 2018 році – 77,1 млн грн.

Зазначимо, що наразі на Львівщині створили 35 громад. Зокрема, у 2015 році утворилися 15 ОТГ(Бабинська, Бісковицька, Вільшаницька, Воле-Баранецька, Гніздичівська, Грабовецька, Дублянська, Заболотцівська, Луківська, Міженецька, Новокалинівська, Новоміська, Новострілищанська, Тростянецька, Чукв’янська) із 47 рад, у 2016 році – 7 ОТГ (Давидівська, Жовтанецька, Мостиська, Судововишнянська, Ходорівська, Шегинівська) із 40 рад, у 2017 році – 13 ОТГ(Великолюбінська, Великомостівська, Волицька, Воютицька, Кам’янка-Бузька, Магерівська, Мурованська, Підберізцівська, Розвадівська, Рудківська, Славська, Солонківська, Щирецька) із 51 ради.

Своєю чергою заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський зазначив, що всього у області мають створити близько 90 ОТГ, а раніше у планах було понад 160 ОТГ:

«На сьогоднішній день на сесії Львівської облради було представлено і схвалили проект перспективного плану щодо 19 районів, неохопленим залишився Дрогобицький район. ЛОДА подала свої пропозиції щодо нього, але на сесії ще його не розглядали. Якщо говорити про ці 19 районів, включаючи також міста обласного значення, очікується, що буде сформовано 89 ОТГ…Формуючи проект перспективного плану, враховували транспортний доїзд, інфраструктуру та досвід, який в нас вже був. Тому що у 2015 році, коли ми робили перші перспективні плани, які були схвалені облрадою і передані в Кабмін, то тоді передбачалося, що у області буде понад 160 ОТГ. Але процес децентралізації є динамічним. Краще формувати більш крупні ОТГ. Тому з ініціативи ЛОДА і за підтримки облради по деяких районах були переглянуті перспективні плани і зараз ми говоримо про 89 ОТГ: 38 – міських, 28 – сільських, 23 – селищних. Що стосується Дрогобицького району, тут ЛОДА запропонувала створити 4 ОТГ. Ця пропозиція розглядалася на профільній комісії облради і з чотирьох депутати підтримали три…».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *