ОСТАННІ НОВИНИ

Як діє глюкометр та інші запитання діабетиків

Омелян Шевчук

|

Почувши діагноз «цукровий діабет», пацієнт починає задаватися багатьома запитаннями: як контролювати ситуацію, лікуватися і не допустити погіршення захворювання. Перше, що потрібно зробити – купити глюкометр, за допомогою якого при діабеті 1 типу легко розрахувати коректне дозування інсуліну, а при 2 формі – оцінити ефективність дієти і терапії.

 

Глюкометр – необхідний для діабетиків прилад, що дозволяє самостійно за будь-яких умов виміряти концентрацію молекул глюкози в крові. Сучасні прилади працюють на основі електрохімічного методу. Спеціальне покриття на робочій зоні тест-смужки вступає в реакцію з кров’ю, особливі елементи починають взаємодіяти з нею, визначаючи рівень цукру.

Матеріали для проведення аналізу

Окрім приладу, необхідний скарифікатор (ручка-проколювач). Тип його не

важливий, оскільки він не взаємодіє з глюкометром. У нього вставляються одноразові ланцети (голки), за допомогою яких робиться безболісний прокол. До кожної моделі глюкометра постачаються певні тест-смужки. Це одноразові витратні матеріали, що мають термін придатності: зазвичай це 3 або 6 місяців після відкриття флакона. Якщо смужки використовуються після зазначеного терміну, показання можуть бути некоректними, як і в разі недотримання правил зберігання та температурного режиму.

Правила застосування

  1. Вимийте руки або протріть спиртовою серветкою (антисептиком).
  2. Дістаньте смужку і відразу щільно закрийте флакон, не допускайте, щоб витратні матеріали довго контактували з повітрям.
  3. Вставте тест-смужку в спеціальний роз’єм у пристрої.
  4. На екрані з’явиться код, який повинен збігатися із зазначеним на флаконі, є моделі, де він вводиться не автоматично, а вручну.
  5. Вставте ланцет у проколювач.
  6. Встановіть рівень проколу на ручці-скарифікаторі, для людей із грубою шкірою — на максимум.
  7. Щільно притисніть до місця майбутнього проколу і натисніть кнопку;
  8. Піднесіть палець з краплею крові до смужки, і вона всмокчеться в тестову зону;
  9. Дочекайтеся результату на дисплеї;
  10. Видаліть тест-смужку і протріть місце проколу спиртом.

Критерії вибору

Залежно від того, для кого обирається глюкометр, необхідно звернути увагу на певні функції. Літнім людям, щоб не заплутатися, краще вибрати просту модель, наприклад, One Touch Select Simple без кнопок і кодування. Якщо потрібний багатофункціональний прилад, звертайте увагу на такі показники:

  • кодування — залежно від моделі глюкометра відбувається автокодування, вставляється чіп або код вводиться вручну кожен раз при відкритті нового флакона тест-смужки;
  • пам’ять із датами — відбувається запам’ятовування попередніх результатів вимірювання. Завдяки цій функції легше спостерігати ефективність дієти, динаміку лікування, переглядати, які показники глюкози були раніше;
  • обчислення середнього показника за конкретний період (тиждень, два, 30 днів тощо);
  • дані про рівень холестерину і тригліцеридів;
  • маркування — вимір до і після їжі;
  • можливість індивідуального налаштування діапазону допустимих показників;
  • звуковий сигнал — повідомляє про вихід рівня цукру за межі допустимих норм (гіперглікемії, гіпоглікемії);
  • голосовий супровід — для людей зі слабким зором. Дає підказки, повідомляє результат;
  • передача даних на комп’ютер;
  • попередження про терміни придатності тест-смужок.

Купуйте прилади лише в магазинах Медтехніка або аптеках, де вся продукція супроводжується сертифікатами якості. Користувачеві надається гарантія, на більшість приладів вона безстрокова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *