ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові вшанували пам’ять політв’язнів комуністичного режиму

Олена Карп'юк

|

Сьогодні, 24 червня, на площі Маркіяна Шашкевича біля пам’ятника «Жертвам комуністичних злочинів» відбулося традиційне віче з нагоди вшанування пам’яті політичних в’язнів, замордованих у тюрмах органами НКВС у червні 1941 року. Участь у заході взяли представники влади та громадськість. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

 

До пам’ятника «Жертвам комуністичних злочинів» поклали квіти, прочитали молитву за загиблими та провели громадське віче. Пам’ять усіх згадали хвилиною мовчання, а згодом із ліричною програмою виступив хор «Відгомін».

Зазначимо, загалом на початку червня 1941 року у внутрішніх тюрмах НКВС УРСР утримували 72 768 людей. У Львові було шість в’язниць: № 1 – на Лонцького, № 2 – Замарстинівська та № 4 – Бриґідки, а також на вулицях Яховича, Замкненій та Судовій. Тюрма № 3 перебувала у замку м. Золочева. Сюди відправляли в’язнів, коли львівські тюрми більше не могли їх вміщувати. Лише у тюрмі на Лонцького перебувало 3 638 ув’язнених.

22 червня 1941 року у зв’язку з початком нацистської агресії Наркомат внутрішніх справ та прокурор СРСР видали директиву про переведення тюрем, таборів та колоній примусового утримування на воєнний стан. Звільняти в’язнів заборонили. Також було передбачено заарештувати всіх осіб, підозрюваних в антирадянській діяльності, які могли становити небезпеку для більшовицького режиму в умовах німецької окупації.

У перші тижні війни в тюрмах Західної України було страчено близько 22 000 осіб.

Фото: Олег Кохан

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *