ОСТАННІ НОВИНИ

Майже кожен п’ятий підліток в Україні курить електронну сигарету

Олена Карп'юк

|

Відповідно до результатів Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну, проведеного за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я у 2017 році, 18,4% школярів віком 13-15 років (22,6% хлопців та 14,0% дівчат) є споживачами електронних сигарет. Про це Львівському порталу повідомили у ВООЗ.

 

«Куріння електронних сигарет створює ризики для здоров’я, особливо для дітей та підлітків. Електронні сигарети з нікотином викликають залежність, негативно впливають на розвиток нервової системи. До складу рідин, якими заправляють е-сигарети, входять хімічні речовини та сполуки, які мають негативний вплив на здоров’я при чому не лише курців, але й людей, які вдихають ці випаровування.

В Україні вимоги до е-сигарет та вмісту заправних контейнерів до них жодним чином не врегульовано, тому взагалі складно судити про склад цих виробів та їхній вплив на здоров’я. А посилена реклама та доступність е-сигарет призвела до того, що ми ризикуємо отримати нове покоління залежних від нікотину», – розповів зауважив заступник генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України Владислав Збанацький.

Результати незалежних міжнародних досліджень свідчать, що курці, які намагаються відмовитися від куріння за допомогою електронних сигарет, мають менші шанси на успіх, порівняно з тими, хто ці пристрої не використовує. Окрім того, використання електронних сигарет некурцями (особливо дітьми та підлітками) призводить до виникнення нікотинової залежності та підвищує ризик почати курити звичайні сигарети.

Водночас використання е-сигарет підвищує ризики виникнення серцево-судинних, онкологічних, легеневих захворювань, а також створює загрозу травматизму (сигарети вибухають), отруєнь рідинами для заправки е-сигарет. Небезпечним є і пасивне куріння е-сигарет, особливо для вагітних жінок та дітей.

Водночас в законодавстві України визначення е-сигарет відсутнє як таке, що унеможливлює їхнє регулювання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *