ОСТАННІ НОВИНИ

«Жінка нічого не відкриває, відкриває лише чоловік». МОЗ звинувачує завкафедри львівського медвишу в сексизмі

Дарина Смеречанська

|

МОЗ обурене поширенням псевдонаукових теорій та дискримінаційних ідей за гендерною ознакою працівником Львівського національного медичного університету ім. Д.Галицького, завідувачем кафедри психіатрії, психології та сексології Ростиславом Білобривком. Зокрема, мова йде про сексистські висловлювання на кшталт «основне покликання жінки – це відтворення, тобто репродукція», «для жінки мета – любов, а секс – засіб», «чоловік хоче одного, але від багатьох жінок». Про це зазначається відповідному зверненні відомства до ректора вишу, оприлюдненому на своїй Тwitter-сторінці в.о. міністра охорони здоров’я Уляною Супрун.

 

Власне, тези його доповіді «Психологічні відмінності між чоловіками та жінками» були опубліковані у збірнику Міжнародної науково-практичної конференції «Свідомість, мозок, мова: актуальні проблеми та міждисциплінарні досягнення» та озвучені на конференції як результат наукової роботи.

Як наголошують у МОЗ, більшість з них «носять явний характер сексизму та побутових гендерних стереотипів, які не підтверджені чи давно спростовані сучасною і практикою суспільних відносин у демократичних країнах». Наприклад, університетриває лише чоловік», «відкривати, проникати кудись – це суто чоловіча справа».

«Не менш обурливим є твердження: «основне покликання жінки – це відтворення, тобто репродукція», адже зводити суспільну роль жінки лише до її репродуктивної функції є явною ознакою дуже обмеженого світогляду», – мовиться у зверненні.

Водночас наголошується, що публічне виголошення подібних тез ставить під великий сумнів професійність Ростислава Білобривка та відповідність його діяльності нормам медичної та наукової етики.

Відтак МОЗ рекомендує ректору медуніверситету негайних заходів та розглянути питання подальшого перебування його на посаді завідувача кафедрою психіатрії, психології та сексології.

Окрім цього, рекомендуватимуть МОН здійснити перевірку докторської дисертації Ростислава Білобривка на відповідність вимогам наукової доброчесності, щоби у разі виявлення в ній дискримінаційних тверджень розглянути питання про позбавлення його вченого звання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *