ОСТАННІ НОВИНИ

До готовності сміттєпереробного заводу міськрада Львова планує звозити відходи на перевантажувальну станцію

Наталя Дуляба

|

Розробка проекту сміттєпереробного заводу, який хочуть збудувати на вул. Пластовій, 13, затягується. Водночас наприкінці червня 2019 року завершується термін повноважень Львівської ОДА щодо вивозу сміття з міста. Яким чином Львівська міська рада збирається забезпечувати системне вивезення відходів, сьогодні, 4 червня, розповів під час прес-конференції директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Інститут проектування «Комфортбуд» повинен був завершити перший етап проектування (ТЕО) сміттєпереробного заводу у Львові орієнтовно до 29 травня цього року. Однак цей процес сьогодні затягнувся.

«Перший етап закінчений, але є його частина, яка не залежить від «Комфортбуду». Технічним завданням на проектування визначено, що звіт про оцінку впливу на довкілля має бути в складі ТЕО, а тільки 30 травня ми отримали відповідь від Мінприроди щодо обсягу досліджень на етапі впливу на довкілля, також ми отримали вже зведені зауваження після публікації повідомлення про планову діяльність (повідомлення про намір будувати сміттєпереробний завод у Львові, – ред.). Тому, на жаль, проходження процедури щодо звіту оцінки впливу на довкілля формально затримує розроблення першого етапу ТЕО», – розповів Вадим Ноздря.

Як повідомляв Львівський портал, Інститут проектування «Комфортбуд», який не має відповідного досвіду, мав би повністю розробити проект сміттєпереробного заводу у Львові орієнтовно до кінця серпня. Однак через затримку зі звітом щодо оцінки впливу такого заводу на довкілля, який обов’язково повинен входити у проект, подальші дії також відтерміновуються.

Зважаючи на те, що влітку наступного року Львівська ОДА втратить свої повноваження на вивіз сміття, а місто найімовірніше не встигне звести сміттєпереробний завод, виникає питання, чи зможе Львів самостійно справлятися з вивезенням відходів.

Із цього приводу Вадим Ноздря зауважив, що йому важко зараз коментувати це, хоча водночас він запевнив, що Львівська міськрада вже має напрацьовані можливі варіанти розвитку події. Серед них – пошук локації під сміттєперевантажувальну станцію.

«У нас є департамент з питань ТПВ, і фактично це є його функцією – готуватися до повернення передачі вивезення сміття. Мені важко коментувати, як це буде відбуватися у 2019 році. Але буде непросто, та й зараз непросто, бо всі ті локації, які сьогодні приймають сміття, потребують додаткових заходів, інвестицій, щоб розширити їхні потужності. Адже сьогодні потужності вже майже вичерпані. І область також робить зусилля для того, щоб зменшити навантаження, зокрема, відбуваються планові закупки і встановлення сортувальних ліній, щоб зменшити навантаження. Але принципово для Львова це не вирішує питання.

Тому ми дивимось на локації, які можуть бути розширені для того, щоб до запуску комплексу приймати (сміття, – ред.) На цей період розглядаються різні варіанти, де захоронювати відходи.. Є розроблені заходи для того, щоб за рік змінити ситуацію з цим», – зауважив Вадим Ноздря.

За його словами, облаштувати перевантажувальну станцію для сміття, допоки не збудують сміттєпереробний завод, є можливим до літа наступного року.

Зазначимо, за проектування сміттєпереробного заводу у Львові Інститут проектування «Комфортбуд» має отримати 4,4 млн грн. Станом на сьогодні, зі слів його директора Андрія Вишневського, установа не отримала жодних коштів за виконану роботу, повну суму мають перерахувати після того, коли вже буде повністю готовий проект заводу.

Нагадаємо, 1 червня у Києві підписали угоду на отримання 35 млн євро кредиту від ЄБРР на будівництво сміттєпереробного заводу у Львові та на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища.

Міський голова Львова Андрій Садовий пообіцяв, що сміттєпереробний завод зведуть через два роки, а завершать рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища – через п’ять років. А будівництво заводу планують розпочати ще цього року.

Додамо також, що місцеві жителі виступили категорично проти будівництва, оскільки вважають, що сміттєпереробний завод стане ще однією екологічною катастрофою. Громадських слухань щодо будівництва ще не було, їх можуть провести не раніше, ніж у серпні.

Водночас позицію місцевих жителів підтримали депутати міськради Львова, вони закликали Андрія Садового розглянути альтернативу земельній ділянці на вулиці Пластовій, 13 для будівництва сміттєпереробного комплексу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *